JCI Suriname brengt meer dan 100 jongeren bijeen

Meer dan 100 jonge (potentiële) leiders waren aanwezig bij de JCI Suriname Leadership Academy die op 26 & 27 juni gehouden werd. Het geheel werd zaterdagmiddag afgesloten met vertegenwoordiging van de sponsoren Qualogy NV, Assuria Verzekeringen en Coca Cola. ‘Sterk leiderschap en solide waarden zijn de fundamenten voor ontwikkeling van ons zelf, de omgeving en het land.’ Dat is het oogpunt van waaruit Junior Chamber International Suriname, de Suriname Leadership Academy georganiseerd heeft. Het thema is ‘ethisch leiderschap’. ‘Wanneer het neerkomt op ethisch leiderschap, gaat het erom het juiste te doen, ook wanneer niemand ziet wat je doet’, zegt Rajiv Hieralal, nationaal president van JCI Suriname.
‘De organisatie richt zich op ethisch leiderschap, omdat we een bijdrage willen leveren aan een nieuwe stijl van leiding geven. We willen een toekomst bouwen waar we als entrepreneurs en burgers ons geen zorgen hoeven te maken over bijvoorbeeld steekpenningen betalen om dingen gedaan te krijgen.’ Hieralal drukte de aanwezigen zaterdagmiddag op het hart om het verschil uit te maken door ervan bewust te zijn dat zij elk unieke individuen zijn die een bijdrage kunnen leveren op hun eigen manier. Participanten waren enthousiast over de tools en vaardigheden die zij meekregen van Karin Refos, Jean-Luc van Charante, Dennis de Keyzer, Marvin Pollack en John Loughton. Laatstgenoemde is de jonge internationale hoofdtrainer uit Schotland, die in meer dan 30 landen ervaring heeft opgedaan op het gebied van ethiek en leiderschap. De verschillende sprekers legden vanuit hun optiek uit hoe zij kijken naar ethiek en op grond waarvan zij bepalen wanneer iets ethisch is of niet. Karin Refos, de keynote speaker op de eerste dag, maakte een sterke indruk met haar uitspraak dat ethisch zijn neerkomt op altijd de juiste dingen doen, ook al doen anderen om je heen dat niet.
Dennis de Keyzer ging daar verder op in door aan te geven dat je als ethisch persoon liever alleen staat dan mee te lopen met een groep die verkeerde handelingen pleegt. Jean-luc van Charante benadrukte dat het voor leiders belangrijk is om altijd te blijven investeren in de eigen ontwikkeling. ‘Je weet nooit genoeg, en je weet nooit alles.’ Hoofdtrainer John Loughton gaf als belangrijke tip mee om je altijd te omringen met positief ingestelde en gepassioneerde mensen met dezelfde visie als jij. Dit helpt om altijd jouw eigen ethische principes hoog in het vaandel te houden. ‘Nu nog meer dan ooit hebben we mensen nodig die niet alleen deze mentaliteit hebben, maar ook lef hebben actie te ondernemen’, gaf Hieralal aan.
De missie van JCI ‘To provide development opportunities for young active citizens….’werd met dit trainingsevenement duidelijk naar voren gebracht. Door een aantal bedrijven uit de samenleving werd ook een student pass betaald, waardoor een tiental studenten gratis aan deze training kon deelnemen. Het ligt in de bedoeling de Suriname Leadership Academy tot een jaarlijks terugkerend event te maken. Hoofdsponsor Qualogy NV heeft zich voor de komende twee jaar ook gecommitteerd aan het project.

error: Kopiëren mag niet!