Reactie Priesterraad Sanatan Dharm Suriname

In de dagbladeneditie van donderdag 25 juni 2015 is bericht over een pandit/geestelijke die verdacht wordt van ontucht met een minderjarige.
De Priesterraad van Sanatan Dharm Suriname Maha Sabha, verklaart dat afgaande op de gepubliceerde voornaam, initiaal en ampel intern onderzoek, deze persoon geen deel uitmaakt van deze organisatie.
Zodra iemand in de functie van pandit (hindoeïstische geestelijke) wordt genoemd, ontstaat bij het overgrote deel van de gemeenschap vaak direct het beeld dat deze een lid van de organisatie Sanatan Dharm Suriname zou kunnen zijn, daar zij van oudsher het majordeel van de Hindoes vertegenwoordigt. Ter informatie: de beleving van het hindoeïsme kent verschillende uitingen, zoals de Shri Santan Dharm, Shri Aarya Samaaj, Shri Gaiitri Parivaar etc., alwaar de geestelijken, pandits worden genoemd.
De verslaggevende instanties, zoals de justitiële persdienst en media, worden verzocht om voorgaande in acht te willen nemen en indien niet expliciet kan worden vermeld tot welke gemeente een verdachte behoort, dan noodzakelijkerwijs de benaming voorganger of geestelijke te willen gebruiken; wat anderzijds beschamend is voor al de geestelijken, van welke geloofsovertuiging dan ook, die zich goed van de maatschappelijke verantwoordelijkheid en gewicht van hun ambtsbewustzijn zijn en dienovereenkomstig correct handelen. Daarom hanteer ik in deze liever de benaming pseudo-geestelijken.
Tevens is ook het verzoek aan partijen om alvorens tot publicatie over te gaan, de door verdachte opgegeven religieuze functionele verbondenheid, te willen toetsen bij de betreffende organisatie, wat tot juiste informatieverschaffing en niet tot verwarring zal leiden (wat ook het doel is van voorlichtingsinstanties).
De gemeenschap wordt hierbij ook gewaarschuwd voor tal van deze (pseudo)geestelijken, van wie enkelen, misschien ook als lid van een geestelijke raad bekend zijn. Laat u niet verleiden door de geslepen voorspiegelingen van hen, maar treedt u direct in contact met ons en/of de politie.
De priesterraad van Sanatan Dharm Suriname is in het kader van een geactualiseerd beleidsplan doende zulke eventualiteiten te identificeren en de nodige (justitiële) maatregelen te nemen, opdat de geloofsbelijdenis niet geschaad wordt. Ook is recentelijk het proces tot het opzetten van een tuchtcollege in samenwerking met hoog gerenommeerde rechtsdeskundigen geïnitieerd. Spoedig zal worden aangevangen met een nieuw informatief radioprogramma met live-interactie tussen u en de geestelijken, waarbij maatschappelijke onderwerpen zoals onderhavig geval zullen worden belicht, met het accent op de jongere generatie.
Met het voornaamste doel, u trachten te behoeden, wordt u verzocht om over mogelijke gevallen van soortgelijk verachtelijk handelen, gepleegd door wie dan ook die zich een geestelijke noemt, ons te willen verwittigen via onderstaande telefoonnummers en/of het mailadres, waarbij u verzekerd mag zijn van een confidentiële –en adequate afhandeling van uw klacht.
Ook mogelijke andersoortige grieven bij u in het kader van het optreden van onze geestelijken, mag u op deze wijze te berde brengen.
Moge allen gewaarschuwd zijn, om van al hun mogelijke verwerpelijke intenties, inclusief de religieuze beleving schadende, af te zien. Wij zijn zeer alert en de verfoeilijken onder u die de geestelijkheid bezoedelen, wordt een halt toegeroepen.
Advies: gelovigen wees behoedzaam.
Gelovig zijn is een deugd; goedgelovigheid is onjuist. De filosoof Edmund Burke citerend: bijgeloof is de religie van de zwakke geest. Dus……
De voorzitter van Priesterraad Sanatan Dharm Suriname Maha Sabha,
Pt. Drs. R. P. Sitaldin
Reacties: [email protected]
Tel: 403083 / 08848036

error: Kopiëren mag niet!