De deurwaardersexploten om de gekozen PL-assembleeleden Raymond Sapoen en Diepak Chitan terug te roepen, zijn al betekend. ‘Het is afwachten geblazen’, geeft PL-voorzitter Paul Somohardjo te kennen in gesprek met Dagblad Suriname. De V7-combinatie, waarin de PL de verkiezingen was ingegaan, is inmiddels ontbonden. De PL zal als politieke organisatie haar 2 leden terugroepen middels het terugroeprecht. De partijraadsvergadering die woensdagavond is belegd, heeft het hoofdbestuur bij acclamatie het mandaat gegeven tot deze handeling over te gaan.
Volgens Somohardjo is het terugroepen van Sapoen en Chitan niet bedoeld om deze 2 heren, die een eenmansfractie willen vormen in het parlement, te dwarsbomen. Somohardjo zegt met klem dat middels het terugroeprecht er gestreden zal worden voor het recht van het volk. Het volk heeft gestemd op Sapoen en Chitan als PL-assembleeleden en niet als individuele burgers. De PL-topman wijst erop dat Suriname niet het systeem kent van personen-, maar van een partijenstelsel. Somohardjo benadrukt dat veel burgers aanbiedingen en verleidingen die hen geboden werden door de NDP in de wind hebben geslagen om hun stem uit te brengen op de PL. De gekozen assembleeleden kunnen dan onmogelijk gaan samenwerken met de NDP. ‘Dat is meer dan stelen.’
Van het feit dat inmiddels 16 bestuursleden, waaronder hoofdbestuursleden, ondervoorzitters, partijraadsleden, een adviesraadslid en 2 voorzitters van jongerenraden hebben aangegeven dat zij de vernieuwing en verjonging die door Sapoen is aangekondigd, zullen ondersteunen, ligt Somohardjo niet wakker. ‘Dat mag, dat is hun democratisch recht’, aldus Somohardjo. Hij is wel teleurgesteld dat ter wille van het kandideren van enkele personen, waaronder Ralim in Commewijne en Noersalim in Paramaribo, zeer betrouwbare PL’ers die de partij jarenlang hebben ondersteund, terzijde zijn geschoven.
Dat Sapoen zijn overloop wil rechtvaardigen door aan te geven dat hij gaat voor vernieuwing en verjonging, wordt door Somohardjo als een lachertje beschouwd. Onder dit motto pleegt Sapoen een coup om het roer over te nemen van Pendawalima indertijd. De Pendawalima was opgericht door Somohardjo. Toen Sapoen het roer overnam middels de coup, richtte Somohardjo zijn eigen partij op, de PL. Sapoen heeft 15 jaren als voorzitter gefungeerd van de Pendawalima, maar is er niet in geslaagd om deze partij te laten floreren tijdens de verkiezingen. Integendeel werd de Pendawalima een steeds kleinere partij, waarbijSapoen besloot te fuseren met de PL. Somohardjo daagt Sapoen uit daadwerkelijk de verjonging en vernieuwing uit te voeren die hij als drogreden beschouwt. ‘Sapoen is juist in de PL in een rijdende trein gestapt’, zegt Somohardjo. Tegen deze achtergrond zou Sapoen de laatste zijn die zou moeten aangeven dat de PL is achteruitgegaan in aantal stemmen. ‘In de periode 2000 tot 2010 waren we een toppartij. We hebben tweemaal toe in de regering gezeten.’ Somohardjo wijst erop dat Sapoen juist bij zichzelf te rade moet gaan wat voor meerwaarde zijn komst binnen de PL heeft opgebracht voor de partij. ‘Maar ja, ik laat het aan de Almachtige over’, aldus Somohardjo, die vandaag door president Desi Bouterse wordt beëdigd als oudste assembleelid. Somohardjo heeft gedurende 2005 tot 20110 als parlementsvoorzitter gefungeerd.
Asha Gajadien-Bhagwat