Volgens parlementariër Theodorus Vishnudatt komen vanuit de RGD-huisartsen, ziekenhuizen en specialisten positieve reacties voor wat de Basiszorgverzekering betreft. Vishnudatt zegt dat er door de regering een basis is gelegd, waarbij zaken nog geperfectioneerd moeten worden. ‘Daarmee is men nog bezig. Als voorzitter van de vaste commissie van gezondheidzorg ben ik best tevreden over de manier waarop zaken zich nu ontwikkelen.’ Er werd indertijd gesproken over het accommoderen van studenten binnen het stelsel. Vishnudatt meent dat die procedure al is ingezet. De middelbare scholen hebben al een schrijven ontvangen om de studenten die in aanmerking komen te identificeren. 0-16 jarigen, 60-plussers en de behoeftigen zijn in beginsel mensen die niet meehelpen in het dragen van de kosten van de Basiszorgverzekering. Daar de groep zo groot is, (bijkans 150.000 mensen) zal het voor de overheid steeds zwaarder worden om de kosten te betalen. Er zijn tal van voorbeelden in landen waar dit het geval is geweest, waarna systemen in elkaar zijn gestort. Als de kosten voor de overheid zwaarder worden, kan het zo zijn dat de werkende klasse op een bepaald moment meer zal moeten inbrengen om het stelsel in stand te kunnen houden.
De basiszorgverzekering zou de Staat Suriname jaarlijks ruim 100 miljoen Surinaamse dollar (SRD) besparen aan medische kosten. Dit, ondanks dat de overheid de verzekeringskosten voor bepaalde groepen in de samenleving dekt. Zoals vicepresident Robert Ameerali aangaf, zou het nieuwe zorgsysteem voor een verschuiving zorgen in de gezondheidssector. De gezondheidszorg wordt weliswaar duurder, maar het risico dat op de Staat rustte, is op de verzekeringsmaatschappijen afgeschoven. Dit neemt niet weg dat de Staat voor de premie van de circa 150.000 mensen moet betalen. Dat geld moet ook ergens vandaan komen.
Vishnudatt meent dat het streven is om de welvaart via het belastingsysteem te verdelen. De overheid heeft veel inkomsten moeten derven, maar de overheid heeft ook aangegeven dat zij op andere terreinen zal bezuinigen om de sociale voorziening te financieren. ‘We moeten rationaliseren. De overheid hoeft geen controle meer uit te oefenen. De verzekeringsmaatschappijen doen dat zelf. Daar is het helemaal zakelijk. De verzekeringsmaatschappijen zullen hun geld zeker krijgen, omdat deze overheid overal zal bezuinigen behalve op het gebied van gezondheidszorg’, meent Vishnudatt.
Specialisten worden met een wachttijd van 3 maanden betaald
De ondervoorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname, Gopi Fitzgerald, geeft aan dat hij tot nog toe heeft gemerkt dat de betalingen vanuit richting de verzekeringsmaatschappijen op tijd geschieden. ‘Ik ben tot nu toe op tijd betaald. Er is weliswaar een achterstand van 3 maanden. Als we bijvoorbeeld nu in juni zijn, wordt er over maart uitbetaald. Sinds BZSR er is, is het zo. Dit kan natuurlijk gebeuren’, meent de tevreden longarts. Als het gaat om de uitbetaling, dan loopt het volgens Gopi dus goed. ‘Het is ons niet bekend dat er niet wordt uitbetaald. Er is tenminste bij het hoofdbestuur geen melding van gemaakt’, aldus Gopi.
Self Reliance: ‘Wij zijn een goede betaler’
De directeur van Self Reliance, Maurice Roemer, zegt dat specialisten elke maand worden uitbetaald. ‘Wat er ook gebeurt, is dat specialisten vaak ook laat declareren. Als we in de maand juni leven, dan krijgen we soms declaraties die maanden terug gaan. Dan hebben ze een declaratie van sinds januari of maart liggen, maar wij kijken naar wanneer de declaratie bij ons is ingekomen en dat is onze doorlooptijd. Er zijn ook specialisten wiens declaraties niet in orde zijn. Wij gaan altijd moeten controleren. We moeten de rechtmatigheid altijd kunnen controleren. Wij zijn een goede betaler.’
Volgens Roemer is de relatie tussen de overheid en Self Reliance ook meer dan wat mensen denken. ‘Het is redelijk goed. De overheid betaalt ook op tijd’, aldus Roemer.
Kavish G.