De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zal presidentskandidaat Desi Bouterse van de Nationale Democratische Partij (NDP) niet ondersteunen in De Nationale Assemblee (DNA). Radjkoemar Randjietsingh, ondervoorzitter van de oranje partij, zegt aan Dagblad Suriname dat zijn partij altijd een standpunt heeft gehad dat mensen die handelingen in strijd met de grondwet hebben gepleegd, geen presidentskandidaat kunnen worden. De VHP-ondervoorzitter zegt dat de VHP de mening is toegedaan dat de grondwet en alle wetten in het land dienen te worden gerespecteerd. ‘Wanneer de grondwet dat zegt en Bouterse zichzelf een democraat noemt, moet hij zich daaraan houden en geen presidentskandidaat worden. De partij zal niet van mening veranderen, omdat zij de grondwet en alle andere wettelijke regelgevingen respecteert’, benadrukt de VHP-topper. Om deze redenen zal het onmogelijk zijn voor de oranje partij om zo een presidentskandidaat te ondersteunen. Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van VHP, heeft eerder aangegeven dat meegewerkt zal worden om de president in DNA te kiezen. Santokhi heeft president Desi Bouterse voorgehouden dat het land in grote problemen is en voor uitdagingen staat. Een Verenigde Volksvergadering (VVV) zal het land volgens Santokhi miljoenen kosten. Hij vindt dat zo snel mogelijk overgegaan moet worden om een regering te vormen om de problemen te kunnen aanpakken. Randjietsingh geeft aan dat de VHP-voorzitter gelijk heeft gehad door zo een opmerking te maken. Echter zou de VHP volgens hem nooit de naam van Bouterse hebben genoemd als de persoon die ondersteund zou worden.
Nagaan om alsnog een kandidaat naar voren te schuiven
Randjietsingh geeft aan dat hier helemaal niet gesproken wordt over de NDP als partij. Elke andere kandidaat die voldoet aan de voorwaarden volgens de grondwet zal wel worden ondersteund. Bouterse heeft in het buitenland een vonnis op zijn naam staan en hij is bovendien hoofdverdachte in het 8 Decemberstrafproces. Een zaak waar er meerdere gevallen van mensenrechtenschendingen en schendingen van grondwetsbeginselen zijn geweest. Daarnaast heeft dezelfde persoon als staatshoofd misbruik gemaakt van het hoogste college van staat om de bestaande Amnestiewet in strijd met alle grondwettelijke beginselen toch te wijzigen. Wat deze wet betreft, beschouwt de VHP het als te zijn van nul en generlei waarde. De huidige samenstelling van het parlement heeft zijn bevoegdheden volgens hem overschreden om een wet te maken die in strijd is met de grondwet. Aangezien het in strijd is met de grondwet, verwacht de politicus dat het komende parlement daar een uitspraak over zal moeten doen. De Amnestiewet blijft voor Randjietsingh nietig. De VHP moet met haar overige V7-partners nog beslissen of zij ook kandidaten naar voren zal schuiven en wie deze kandidaten zullen zijn.
De VHP-topper betreurt het ten zeerste dat een V7-partner als BEP besloten heeft om Bouterse te ondersteunen in de nieuwe regering. De oranje partij respecteert dit besluit, maar Randjietsingh zegt wel dat de BEP-zetels juridisch nog steeds V7-zetels blijven. De facto waren het echter kandidaten van de BEP, waardoor de V7-partners niets kunnen doen als besloten wordt deze leden mee te nemen naar de NDP. De VHP heeft gekozen voor de oppositiebanken en zal de regering kritisch en constructief blijven volgen. ‘De VHP gaat niet in een regering zitten met mensen, die ondanks dat zij weten dat er fouten worden gemaakt, toch doorgaan met herhalen van fouten maken’, aldus de politicus. Voor het kiezen van de president en vicepresident in het parlement zijn er 34 stemmen nodig. Zonder de ondersteuning van de VHP en NPS, zal de NDP moeten rekenen op de overige leden. De paarse partij kan momenteel theoretisch rekenen op 32 stemmen. Of dit in de praktijk ook wel zo zal zijn, moet nog blijken. We kunnen ons immers allemaal nog heel goed herinneren wat er is gebeurd tijdens de DNA-vergadering van eind juni 2010. Het belooft wel spannend te zullen worden de komende dagen in onze swietie Sranang.
FR