Ondersteuning presidentskandidaat Bouterse door Somohardjo afhankelijk van samenwerking Abop

Eerder had de partijvoorzitter van de PL, Paul Somohardjo, gesteld dat hij samen met zijn 2 assembleeleden, Ingrid Karta-Bink en William Waidoe, voor president Desi Bouterse zou stemmen in het parlement. Volgens Somohardjo had hij dit aangekondigd in de veronderstelling dat de NDP zou samenwerken met de Abop. Tegen deze achtergrond zou het verschil ten opzichte van de rr- en dr-zetel te groot zijn en zou Somohardjo besluiten om maar niet tegen de bierkaaien te vechten. Gedurende deze periode was het ook niet bekend dat de PL-assembleeleden, Raymond Sapoen en Deepak Chitan, een eigen fractie zouden vormen in het parlement.
Maar indien blijkt dat de NDP niet met de Abop zal samenwerken, is dat voor Somohardjo een gelegenheid om na te gaan wat het verschil is in rr- en dr-zetels vergeleken met de oppositionele partijen VHP, NPS, PL, de Abop enerzijds en de NDP anderzijds. Indien blijkt dat het verschil miniem is bijvoorbeeld beneden de 30, zal dat voor Somohardjo aanleiding zijn om tegen Bouterse te stemmen in het parlement, zodat de verkiezing van de presidentskandidaat uiteindelijk in de Verenigde Volksvergadering, de VVV, kan plaatsvinden.
Aanvankelijk dacht Somohardjo dat de NDP met de Abop zou samenwerken. Dit zou resulteren in een verschil van meer dan 100 rr-zetels ten opzichte van de oppositionele partijen. ‘We zouden dan onnodige strijd leveren.’ De abop is voor vrijdag uitgenodigd door Bouterse. Op deze dag zal bepaald worden of de NDP de Abop in de regeercoalitie wil of niet. Ook voor Somohardjo is het bepalend of hij voor of tegen Bouterse zal stemmen in het parlement. Structuren van de overige oppositionele partijen, waaronder de NPS en de VHP, willen niet dat hun assembleeleden van de respectieve partijen voor president Bouterse stemmen in het parlement.
Tot nog toe is het bekend dat de NDP met een totaliteit van 26 zetels zal samenwerken met de Palu en de DOE, die elk 1 zetel hebben, de BEP met haar 2 zetels en de 2 overgelopen PL’ers, Sapoen en Chitan. Dit brengt het aantal zetels in het parlement op tot 32 zetels. Er is twee-derde meerderheid, dat wil zeggen 34 zetel of meer vereist om de president in het parlement te kunnen kiezen. Er is een tekort aan 2 zetels. Samenwerken met de Abop, die 5 zetels telt, zou de NDP een meerderheid van 37 zetels opleveren.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!