Girjasing: ‘Wet dubbele functie DNA pas 2020 in werking’

1 Girjasing over dubbele functie. 1De aankondiging van president Bouterse ten aanzien van het verbieden van een dubbele functie voor parlementariërs is volgens Sheilendra Girjasing (VHP) niet relevant op dit moment. Hij ziet het slechts als een aankondiging en voorbereiding van iets dat bij de eerstvolgende parlementaire periode in 2020 zou kunnen ingaan. ‘De wet kan nu wel behandeld worden in DNA, maar je kunt niet nu, terwijl de mensen al zijn gekozen, zeggen dat er naar die dubbele functies gekeken gaat worden.’ Hij denkt dat het moment van aankondiging veel eerder en wel voor de DNA-kandidaatstelling had moeten geschieden. ‘Dan hadden een heleboel mensen die nu het parlement zullen uitmaken zich waarschijnlijk niet kandidaat gesteld. De adspirant-kandidaten konden dan voor de keus gesteld worden om te gaan voor DNA-kandidaatschap, waarbij zij bereid waren van hun andere functie af te zien of om niet te gaan hiervoor. Het gevolg zou zijn dat we nu ook een heel andere samenstelling in het parlement zouden hebben.’
Het is volgens Girjasing niet correct om de mensen die reeds gekozen zijn nu te vragen af te zien van hun nevenfunctie. ‘Dit zal heel nadelig zijn voor die kandidaten en dat is niet de bedoeling. Zo werkt de wetgever immers ook niet, want die werkt transparant.’ Girjasing verwijst hierbij naar de invoering van de verplichting van betaling van pensioenpremie voor DNA-leden, waar hij zelf de aanzet toe gaf en voor gevochten heeft. ‘Dit gaat pas in op 1 juli 2015, omdat pas op die datum het nieuw college in werking treedt.’ Girjasing denkt dat zelfs al zou deze wet doorgedrukt worden tijdens deze regeerperiode, dit niet met terugwerkende kracht zal zijn en dus niet zal gelden voor de huidige DNA-leden. ‘Het feit dat president Bouterse als voorzitter van de NDP zijn mensen zover kan krijgen om af te treden of een keus te maken tussen hun huidige functies, dan is dat op basis van zijn zienswijze, maar wettelijk kan dit niet. Er moet eerst een wet worden aangenomen’, zegt de parlementariër. President Bouterse heeft in zijn hoedanigheid van partijvoorzitter van de NDP zijn gekozen DNA-leden, Sergio Akiemboto en Ricky Kromodihardjo, voor de keus gesteld te gaan voor hun DNA-positie of die welke zij elders uitoefenen. Kromodihardjo koos voor zijn functie bij het Staatsziekenfonds (SZF) en is daarmee parlementariër af. Akiemboto, die bij Grassalco werkzaam is, heeft nog geen keus gemaakt.
Girjasing is een van de weinige DNA-leden, die niet twee salarissen van overheidswege int als parlementslid. De meeste DNA-leden, die nu zitting hebben, zijn ook elders in de ambtenarij werkzaam en innen naast hun compensatie voor DNA-werkzaamheden ook geld via hun andere betrekking. Zoals bekend drukken de lonen van ambtenaren enorm op de overheidsbegroting. Het geld ontvangen zij vaak ook nog ongeacht of zij in de praktijk ook daadwerkelijk hun werk verrichten of niet. Met de kennisgeving van Bouterse zal in ieder geval de discussie op gang worden gebracht omtrent iets dat steeds speelt tijdens de begrotingsbehandeling, omdat mensen er immers al een mening over hebben, aldus Girjasing.

error: Kopiëren mag niet!