De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) en de Surinaamse Bankiers Vereniging hebben president Desi Bouterse gevraagd onmiddellijk financieel-monetaire maatregelen te treffen om de devaluatie van de Surinaamse munt tegen te gaan. Tijdens het onderhoud dat het staatshoofd gisteren had met de vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke groeperingen hebben Bryan Renten (VSB), Wilgo Bilkerdijk (Asfa), Sham Binda (Akmos) en Sigmund Proeve (SBV) aangedrongen om drastische maatregelen te treffen om Suriname weer op het goede pad te krijgen. Proeve vindt dat het helemaal voorbarig zou zijn om de Surinaamse munt nu te laten devalueren. Geadviseerd is om fiscaal-budgettaire maatregelen te treffen als alternatief. Een belangrijk probleem, waarover zij zich op dit moment druk maakt zijn de schulden die de staat aan het Surinaams bedrijfsleven moet betalen. Deze bedragen zijn in de afgelopen periode fors opgelopen en wachten veel bedrijven nog steeds op betaling voor geleverde diensten.
Ook het bedrijfsleven ondersteunt de bankiersvereniging op dit punt. Binda gaf aan dat het grootste probleem waarmee deze ondernemers te kampen hebben, is dat bedrijven failliet dreigen te gaan, omdat de overheid niet op tijd betaalt. De ondernemer heeft zich vooral sterk gemaakt voor het benoemen van deskundigen als ministers. Iets dat Bouterse in de afgelopen regeerperiode wel had beloofd, maar in de laatste jaren toch aan een kant heeft laten liggen. Binda gaf aan dat het staatshoofd erkent dat financieel-monetaire zaken ontspoord zijn. De Akmos-voorzitter, die voor het eerst sinds haar bestaan voor zo een onderhoud was uitgenodigd, heeft voorgesteld om de verdiencapaciteit op te voeren.
Renten, bestuurslid van VSB, vindt dat de druk op de deviezen moet worden weggenomen en alle sociale partners betrokken moeten worden bij de maatregelen die zullen komen. Deze organisatie is zich er bewust van dat er pijnlijke maatregelen getroffen moeten worden. De Asfa van Bilkerdijk heeft moeite met het beleid van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV), omdat de bewindsman de Innovative Agro-Processing Industries (IAP NV) voorgetrokken heeft als staatsbedrijf. Volgens hem worden faciliteiten gegeven aan dit bedrijf ten koste van de private productiesector. De cassavepap die op de markt is gebracht samen met de Melkcentrale NV voor de naschoolse opvang heeft veel stof doen opwaaien. Het idee van cassavepap zou volgens Bilkerdijk van agrocoöperatie Wi! Uma Fu Sranan te zijn. Het product zou gestolen zijn van de organisatie. Naast deze organisaties zijn ook de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), de Interreligieuze Raad in Suriname, Vereniging Volle Evangelie en Pinksterbedingen in Suriname en het Nationaal Jeugdparlement (NJP) ontvangen.
FR