Kari Yu voor jongeren die een betere toekomst willen

Rochel Renfurm (links) en Jozef Moestadja van Kari Yu
Rochel Renfurm (links) en Jozef Moestadja van Kari Yu
De werkersvan Kari Yu roepen jongeren op om zich aan te melden indien zij bereid zijn de nodige stappen te nemen om een betere toekomst voor zichzelf te creëren. Kari Yu is sinds 2013 actief in Suriname en is in feite een programma van Usaid, welke via haar uitvoeringsorgaan de Pan American Development Foundation (PADF) wordt gefinancierd. Het programma loopt door tot 2016. Jongeren tussen 15 en 24 jaar kunnen zich aanmelden en krijgen gratis begeleiding, basic life skills,waaronder career coaching en sollicitatietrainingen. Ze worden ook begeleid om een training of opleiding te gaan doen, die bij hen past en die tevens voldoet aan de arbeidsvraag vanuit het Surinaams bedrijfsleven.
Na begeleiding van Kari Yu krijgen vooral kansarme jongeren en drop-outs een verhoogde kans op het vinden van een baan. Rochel Renfurm, communicatiespecialist van Kari Yu, geeft aan dat de grootste uitdaging van het programma het plaatsen van de jongeren is. Daarom is het team van het programma voortdurend in overleg met de overheid en het bedrijfsleven om ook hen te motiveren om arbeidsplaatsen ter beschikking te stellen aan de jongeren. Het streven van Kari Yu is om tenminste 1500 jongeren aan een baan geholpen te hebben tegen 2016. Op dit moment zijn er iets meer dan 100 jongeren geplaatst. Een andere grote uitdaging is, volgens Jozef Moestadja, career counselor bij Kari Yu, om een mindshift teweeg te brengen bij de jongeren die hij coacht. Velen van hen weten niet welke mogelijkheden er zijn op het gebied van studie en werk. De meesten zijn vanwege hun opvoeding en cultuur nogal onzeker en geloven niet in zichzelf. ‘Ze durven niet te dromen en geloven niet dat ze hun dromen kunnen waarmaken’, zegt Moestadja. Kari Yu wil deze jongeren helpen om doelen te stellen en daar ook voor te gaan.
Onlangs heeft Kari Yu in samenwerking met het ministerie van Arbeid certificaten uitgereikt aan jongeren,die hebben deelgenomen aan het Youth to Youth programma van Kari Yu. Een aantal 52 werkzoekende jongeren en 9 jongeren die hun eigen bedrijf gaan starten, ontving hierbij een certificaat voor deelname aan een ondernemerschapstraining. Deze jongeren helpen in hun respectieve wijken het werkloosheidsprobleem aan te pakken door jongeren uit hun omgeving te helpen coachen en trainen. Ashwin Adhin, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, gaf onlangs aan dat Kari Yu de trend heeft gezet voor het geven van basic life skills. Adhin hoopt dit in het onderwijssysteem van Suriname mee te nemen.

error: Kopiëren mag niet!