Vele banken uit de Verenigde Staten van Amerika willen vrij plotseling geen rechtstreeks corresponderende bank voor Surinaamse banken meer zijn. Ze staan echter nog wel open voor correspondentie met de Canadese bank RBC. De meeste bancaire transacties vanuit Surinaamse banken naar Amerika moeten nu via Europese banken geschieden. Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, zegt dat hij weet dat een aantal buitenlandse banken de samenwerking heeft opgezegd met Surinaamse banken. De reden hiervoor is volgens hem dat men Suriname als een risicoland ziet. ‘Dit risico houdt onder meer verband met financiële handelingen die te maken hebben met money laundering en andere financiële zaken die te maken hebben met witwassen’, legt Sowma uit. ‘Dit is het grootste risico dat men ziet en men wil zijn vingers niet branden aan Suriname.’
Sowma zegt dat deze situatie niet een kwestie van nu is, maar al langer dan een jaar speelt. Er worden volgens hem nu pas maatregelen getroffen. ‘Suriname moest bepaalde wetgeving aannemen en dit is op het laatste moment geschied, omdat er een dreiging was dat Suriname op de blacklist zou komen.’ De wet is er nu wel zegt Sowma, maar bepaalde uitvoeringsbesluiten zijn, naar hij vernomen heeft, nog niet doorgevoerd. ‘Het ondoorzichtige klimaat en ook de negatieve berichten die via de media naar boven komen, maken dat banken, vooral nu er verscherpte internationale regels zijn, liever geen zaken met Suriname doen.’ Ze gaan er volgens hem ervanuit dat Suriname toch maar een klein land is en kiezen ervoor hun vingers, zoals eerder aangegeven, niet te branden. Dit is meer nog vanwege het feit dat dit voor hen kan leiden tot grote problemen die gepaard gaan met hoge boetes. Suriname zal, om van dit negatief imago af te komen, veel transparanter moeten zijn in de financiële stromen van en naar Suriname.
‘Je ziet soms dat bepaalde investeringen in het land gepleegd worden en je vraagt je af waar het geld vandaan komt.’ Er zou volgens Sowma over het algemeen wat meer transparantie moeten zijn, omdat dat is waar het uiteindelijk om gaat. ‘Je moet zelf als land weten vanwaar en van wie de geldstromen zijn. Je moet daar verantwoording over kunnen afleggen. Daarnaast moet de wetgeving op het juiste niveau zijn.’ Sowma meent dat een opeenstapeling van zaken, die ons imago als betrouwbaar financieel land bepalen, moet worden aangepakt.’ In de afgelopen jaren heeft een aantal zaken plaatsgevonden die zich nog steeds voortzetten, waardoor het buitenland kennelijk het idee heeft dat het niet zo veilig is in Suriname’, aldus de VES-voorzitter.