Voorzitter Waldy Nain van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) heeft tijdens een structurenvergadering te kennen gegeven dat de PDO zich met grotere vastberadenheid vastklampt aan het maatschappelijk werk, dat de partij vanaf de oprichting uitvoert. Alvorens over te gaan tot de orde van de dag stond de moslim Nain stil bij Ramadan. ‘De islam ligt diep verankerd in de moderne Surinaamse maatschappij. Het is een culturele factor, die de gemeenschap een zinvol leven biedt. Benadrukt werd dat het islamitische ideaal van eenheid een verzameling is van al die gedragingen en handelingen, die goed zijn voor de moraal en harmonie binnen de gemeenschap.’
Voorzitter Nain, die een bestuursverkiezing binnen de PDO in het vooruitzicht stelde, zei dat de politieke verscheuring, die zich ook voordoet onder het Javaans segment van de bevolking, een halt moet worden toegeroepen. Verdere versnippering moet worden tegengegaan. De PDO zet zich daarom met alle haar ten dienste staande middelen in om de eenheid onder de Javanen te bewerkstelligen en daardoor Suriname volmaakter te maken. Nain komt voort uit de Pertjaja Luhur en besloot om uit deze partij te stappen en PDO op te richten. Nu hij een magere 273 stemmen heeft gehaald onder paraplu van de AC, wil hij eenheid bewerkstelligen. Het verkiezingsresultaat wordt gezien als een momentopname in het politiek gebeuren. Hoewel het resultaat magerder was dan de PDO zich had voorgesteld, hebben de volgelingen tijdens de structurenvergadering unaniem besloten om met een grotere vastberadenheid te werken in het algemeen belang.
De aankondiging van de politicus Willy Soemita om binnen afzienbare tijd het roer over te dragen aan jongeren, wordt lofwaardig genoemd. Het zal ongetwijfeld leiden tot de nodige hervorming en vernieuwing binnen het politiek bestel. Vergeten wordt hierbij dat Soemita een partij achterlaat, die totaal uitgehold is en bij de laatste verkiezingen niet eens 1 zetel heeft behaald.
De paleisrevolutie, die zich thans binnen Pertjajah Luhur manifesteert, wijst erop dat de bejaarde partijleider Somohardjo ook zal moeten plaatsmaken, wat verjonging, vernieuwing en eenheid onder het Javaans segment in de politiek ten goede zal komen. Somohardjo heeft, gelet op het voortdurend proces van verjonging, geen andere keus dan een stap terug te doen, of hij het goede voorbeeld van Soemita wil volgen of niet.
De ervaring heeft uitgewezen dat het hoofdmotief om zich bij een politieke partij aan te sluiten het ‘persoonlijk belang’ is. Men wil er zelf beter van worden. Het gaat in de eerste plaats niet om het algemeen belang. De kiezers en de kandidaten hebben over het algemeen een huurlingeninborst. Hiermede schetste Nain zijn eigen loopbaan toen hij in de regering Wijdenbosch binnenstapte en minister van Plos werd.