Uit een recent schrijven van de minister van Financiën, Andy Rusland, naar de diverse ministeries ziet het ernaar uit dat de salarissen van overheidsambtenaren in gevaar dreigen te komen. Reden waarom Rusland zijn collega’s op het hart drukt om prioriteiten te stellen bij hun uitgaven wat betreft de ‘Personeelskosten’. De vraag die nu rijst, is dat als de ambtenaren met een vaste aanstelling deze dreiging boven het hoofd hangt, wat er zal gaan gebeuren met de nieuwe ambtenaren die op basis van een arbeidscontract in dienst zijn. Het ambtenarenapparaat vormt de grootste uitgavenpost op de begroting van de regering. Opeenvolgende regeringen hebben steeds gehamerd op het overbezette ambtenarenapparaat van het land en de druk die het uitoefent op staatsfinanciën. Meerdere malen is sanering als optie genoemd ter oplossing van dit probleem.
Merkwaardig genoeg blijkt het ambtenarenapparaat bij elke nieuwe regering weer met enkele duizenden te groeien. In de periode 2005-2010 groeide het ambtenarenapparaat van 35.000 naar 38.000 en in de periode 2010-2015 is er een groei van 38.000 naar meer dan 40.000 te constateren. Het faciliteren van mensen met een positie binnen de ambtenarij is een bekende strategie voor het winnen van stemmen vooral kort voor de verkiezingen. Dit gebeurt dan op basis van een arbeidscontract welke binnen 6 maanden tot een jaar kan aflopen, mits dat verlengd wordt. Bij een wisseling van de wacht gaan dergelijke personeelsleden van de overheid een onzekere toekomst tegemoet. Dit gevaar hangt de huidige nieuwe ambtenaren niet zozeer boven het hoofd, omdat dezelfde regering herkozen is. Nu echter blijkt dat er niet genoeg geld in staatskas is om het grote aantal vaste ambtenaren te betalen, is het goed mogelijk dat de regering er op een bepaald moment er toe over zal moeten gaan om de nieuwe personeelsleden te ontslaan of het contract niet te verlengen.
Desondanks verneemt Dagblad Suriname dat er nog steeds mensen door de overheid in dienst worden genomen. De krant heeft informatie over een lichting van 500 uitsluitend Marronmannen bij het ministerie van Justitie en Politie, die volgens de Juspol-minister Edward Belfort, met alle spoed in dienst moeten worden genomen. Op ditzelfde ministerie zijn recentelijk een 30-tal interieurverzorgsters waargenomen, die zich ophielden in de wachtruimte voor het kantoor van de minister en die kennelijk geen raad wisten met zichzelf vanwege het gebrek aan schoonmaakwerkzaamheden. Het niet aannemen van ambtenaren, blijkt nu, is voor de regeringen in Suriname geen optie, omdat dit hun politieke dood zal betekenen. Het aantrekken van kader op de verschillende ministeries is een noodzaak, maar het is onbegrijpelijk waarom ondanks de ‘precaire’ economische situatie nog steeds mensen, die niet van toegevoegde waarde zijn, door de overheid in dienst worden genomen. Economen en internationale organisaties, waaronder het IMF, hebben het logge overheidsapparaat vaker aangemerkt als bron van onderontwikkeling en instabiliteit.De bestuurskundige August Boldewijn heeft in de media ook al eens aangegeven dat de uitvoeringscapaciteit bij de overheid steeds verder achteruit gaat door een te log overheidsapparaat. Dit zou al zijn gebleken uit een onderzoeksrapport, welke dateert uit 1957. Al sinds 1970 bestaat er een wet om de indiensttreding van ambtenaren te beperken.