Royalty’s goudopkoop met 175% verhoogd

Set of gold bars isolated on white background
Set of gold bars isolated on white background
De regering heeft per 10 april 2015 besloten om de royalty bij de opkoop van goud te verhogen van 1% naar 2.75%. Aangezien het hier gaat om een verhoging van 175% is er een zekere beroering ontstaan onder de vele goudopkopers, die in Suriname opereren. Dagblad Suriname verneemt dat de grote spelers in deze sector zich in de afgelopen dagen hebben beraden over de te nemen stappen tegen het besluit van de regering. De verhoging is zwaar aangekomen bij de goudopkopers. Van het legaal opgekochte goud gaat er nu veel meer aan royalty naar de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
In de nota van toelichting van het staatsbesluit wordt aangegeven dat de wijziging uitsluitend beoogt het verhogen van het royaltypercentage bij de opkoop van goud. Het is de eerste verhoging in 18 jaar. In 1997 werd ter stimulering van de groei van de klein goudmijnbouw en ter bevordering van investeringen in de goudsector, de royalty bij de opkoop van goud van 3% verlaagd naar 1%. Gelet op het feit dat de sector voldoende tijd heeft gehad te groeien en zich te ontwikkelen, is het noodzakelijk voor de regering dat de royalty bij de opkoop van goud wordt verhoogd naar 2.75%.
De goudzoekers verkopen hun goud aan juweliers in Paramaribo of smokkelen het naar buurland Frans-Guyana. Sinds 2002 koopt de CBvS zelf geen goud meer op, maar gebeurt dit via legale goudopkopers. Deze opkopers verkopen het goud aan gemachtigde exporteurs, die het vóór uitvoer bij de CBvS registreren.
FR

error: Kopiëren mag niet!