De maand Ramadan vormt voor miljoenen moslims over de gehele wereld een uitnodiging voor diepgaand gewetensonderzoek in zichzelf. Het is de plicht van iedere moslim om te vasten. Volgens de moslims is dit ook en uitdrukkelijke wens van de Allerhoogste dat deze plicht nagekomen wordt. Volgens Robbert Bipat, medicus tevens voorzitter van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV), zijn er voorschriften voor het vasten. In Londen bijvoorbeeld is het nu zomer. De dag duurt bijna 19 uren. “Mocht het zijn dat je ergens in het noorden van de aarde gaat wonen, heb je bijna geen zonsondergang. Ga je door blijven vasten? Het logisch denken moet dus ook een beetje prevaleren. Er moet dus aan het vasten een maximum worden gesteld. In Arabië zelf wordt er maar 14 uren gevast.” In Suriname is dat ook 14 uren. Volgens Bipat zou er dus ook gewoon aan de 14 uren vasten, moeten worden gehouden.
Vroomheid bereiken
Het vasten is na de pubertijd verplicht. Kinderen in hun pubertijd hebben regelmatig door de dag heen voedingstoffen en bouwstoffen nodig. Naar Bipat zijn zeggen moeten kinderen worden gestimuleerd om te vasten, maar de uiteindelijke keus moet aan hen worden overgelaten. “Zij weten wat ze met hun lichaam voelen. Het is niet de bedoeling van de Almachtige om ons te pesten. Er wordt in beginsel heel veel nadruk gelegd op het eten. Men vergeet hierbij het allerbelangrijkste van het vasten. Kinderen beseffen de spirituele verheffing ook nog niet helemaal. Ik zou ze dus ook niet dwingen om het te doen. Die spirituele, steeds de waarheid vertellen, gebeden zeker verrichten, aalmoezen geven aan de armen, hulpvaardig zijn binnen de moskee, worden vergeten. Men denkt alleen aan: ‘ik mag niet eten en drinken’. Hierbij komt alleen het fysieke aan bod. Men kijkt niet naar de mentale ontwikkeling die erbij hoort. Dat is het allerbelangrijkste.”
De bedoeling van het vasten, naar zeggen van Bipat, is dat je een bepaalde vorm van vroomheid bereikt. “En dat ga je niet bereiken door alleen maar honger en dorst te lijden. We wonen in een heel harmonieuze samenleving, waarbij een ieder respect heeft voor een anders geloofsovertuiging en ik wens dat het eeuwig zo kan blijven”, aldus Bipat.
Kavish G.