Macht en geld

dblogoDeze quote is een goede mantra voor de ‘jonge klare’ machthebbers. Macht corrumpeert. Iedereen, of je nou eerlijk bent of niet, wordt corrupt van macht en geld. Je gaat er misbruik van maken als je maar lang genoeg baas bent van alles wat er te verdelen valt. Daarom moet macht altijd worden beperkt. Macht is aantrekkelijk. De kleine landbouwer ploetert de hele dag voor weinig geld. De goudzoeker werkt ook hard, maar die haalt meer geld uit de ingewanden van de aarde. Maar als je goed wilt eten en drinken, dan moet je in de politiek. Het is een goedbetaalde job en geeft macht. Er zijn eerlijke, hardwerkende politici en bestuurders die rationeel handelen. Maar de politiek trekt ook personen aan die slecht, incompetent of lui zijn. Het systeem is niet zodanig georganiseerd dat de vuile elementen eruit worden gefilterd, zodat we ze niet hoeven te zien.
Macht corrumpeert, maar toch kunnen we niet zonder staatsmacht. De bestaansreden van staatsmacht is juist corruptie. Staatsmacht is nodig om de ergste gevolgen van het slecht zijn van mensen te verminderen. Maar we moeten uiterst waakzaam zijn en onze vrijheid bewaken tegen de staatsmacht, vooral als er sprake is van alleenheersersmacht. Een sterke leider is soms het beste of zelfs het enige instrument om een corrupte maatschappij te hervormen. Maar een zwakke leider, die de prooi wordt van een kleine, rijke, invloedrijke, machtige kliek, kan een grotere bedreiging zijn voor de vrijheid dan een sterke leider.
Er schuilt altijd iets kwaads in alleenheerschappij. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de slechte kwaliteit van een regering (ministers die komen en gaan), slechte adviezen aan de regeringsleider, blunders van de regeringsleider en de dictatuur van een kleine groep overheidsdienaren. Toch kan een alleenheerser een uitstekende regering hebben, terwijl hij op zijn zachts gezegd geen vlekkeloze reputatie heeft. Door schade en schande wijs geworden of om geen slecht beeld van zichzelf te laten zien, kan hij uitstekende adviseurs en uitvoerders inlijven in zijn beweging om zijn wil uit te voeren en de gunst van het volk te winnen en die niet vergeleken kunnen worden met hun onbetrouwbare en dubieuze voorgangers.
Macht maakt de mens slecht, maar macht schijnt ook te ontmaskeren. Hoe meer macht iemand heeft, hoe makkelijker het is om de ware persoon achter het masker te zien. Als politici echt grote keuzes moeten maken voor zichzelf, dan krijgen we te zien wie ze werkelijk zijn. Een voorbeeld is de aanpassing van de amnestiewet.Een ander voorbeeld is iemand die eerst zegt dat hij buitengewoon bezorgd is over de corruptie in het land, zeer betrokken is bij de kwestie en begaan met de slachtoffers van corruptie, maar eenmaal aan de macht de kans niet met beide handen grijpt en zich helemaal niet druk meer maakt om corruptie. Dan weet je dat zo iemand niet echt voorstander is van wet en recht, dat het die persoon niet echt kan schelen of er onrecht wordt gedaan aan anderen, want als hij de kans krijgt om een en ander recht te zetten doet hij het niet. Deze persoon was al slecht voor hij de macht kreeg of hij is slecht geworden door de macht.
Bij al het geld dat er te verdelen valtzal rechtvaardigheid voor allen het principe dienen te zijn,dat moet bepalen waarop mensen aanspraak mogen maken. Mensen moeten worden beloond naar verdienste. De beste viool moet je laten bespelen door de beste violist. Dat is rechtvaardig. Familie- en vriendjes voortrekken is niet rechtvaardig. We moeten eerlijke mensen de kans geven en zelfs stimuleren om te bloeien. We moeten ons zorgen maken als iemand plotseling meer macht en meer geld krijgt dan goed voor hem is. Iemand die onverklaarbaar snel en makkelijk rijk wordt, wangedrag dat niet wordt afgestraft, snelle deals (met knipoogjes, knikjes, kneepjes of met een luchtje eraan), dit zijn tekens van corrupte macht. We moeten niet een land willen waar criminelen zich volmaakt thuis gaan voelen.
Macht maakt corrupt, maar machthebbers zijn wel nodig. Daarom moet onze basishouding zijn dat iedereen die aan de macht is corrupt is,totdat het tegendeel, vlekkeloosheid is bewezen. Een vleugje paranoïde is nodig tegenover machthebbers, want ze zijn niet zonder meer te vertrouwen.
D. Balraadjsing (Nederland)

error: Kopiëren mag niet!