Hoofdstembureau Paramaribo klaar voor openbare zitting

Het hoofdstembureau van Paramaribo is precies 2 weken na de verkiezingen op 25 mei klaar om uitslag te brengen tijdens een openbare zitting. Districtscommissaris Jerry Miranda zal samen met de overige leden van dit hoofdstembureau de formele resultaten in dit kiesdistrict bekendmaken. Hoewel dit hoofdstembureau nog geen cijfers voor het publiek bekend heeft gemaakt, hebben vertegenwoordigers van politieke organisaties zelf ook meegeteld. Uit deze cijfers blijkt dat de Nationale Democratische Partij (NDP) een marginale meerderheid zal hebben bij het eventueel houden van de Verenigde Volksvergadering voor het kiezen van de president en vicepresident. De paarse partij blijft op de behaalde 9 parlementszetels, de V7 op 6, met als uitzondering dat Dew Sharman van de VHP de zetel van NPS-parlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi heeft opgeëist. Alternatieve Combinatie krijgt 1 zetel en DOE ook 1 zetel. Van de 200 ressortraadszetels in Paramaribo gaan 149 rr-zetels naar de paarse partij. Dit komt dan op totaal 470. Van de 21 districtsraadszetels gaan vermoedelijk 16 naar de NDP en 5 naar V7. De NDP komt dan op 486 en V7 op 356 zetels. De Alternatieve Combinatie (AC) heeft 78 zetels, Palu 10 en DOE 1 zetel.
Naar verwachting zullen de cijfers niet veel veranderen bij de formele bekendmaking. Rekening moet wel gehouden worden met het ongeldig verklaren van stemmen, wat ook een factor is geweest bij de overige 9 hoofdstembureaus. Het proces tot de bekendmaking is ook niet zonder onvoorziene problemen verlopen. Zo ontstond al vroeg en roep vanuit politieke organisaties om een hertelling te houden. De NDP vroeg om 21 stembureaus te hertellen. Na mee te zijn gegaan met dit verzoek besloot het hoofdstembureau om uiteindelijk 38 stembureaus te hertellen. Dit tot irritatie van de politieke combinatie V7, die van mening was dat zaken niet transparant plaatsvonden. Uiteindelijk werd een protestbrief gestuurd naar het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Ook op het stembureaus Majella en Mata Guari werd op ressortniveau ontdekt dat er verkeerde stembiljetten waren meegegeven. Stembiljetten van ressort Latour kwamen terecht bij deze bureaus in ressort Welgelegen. Het hoofdstembureau ging na of herverkiezing op deze 2 stembureaus gehouden moesten worden. Bij Mata Gauri zijn 87 ongeldige stemmen uitgebracht, terwijl het bij stembureau Majella ging om bijkans 150 stemmen die verkeerd zijn uitgebracht. Een hertstemming zou echter geen verschil uitmaken in de uitslag. Op basis daarvan is niet ertoe overgegaan om herstemming te houden.
Aan de hand van de uitslag zullen de V7-leiders besluiten welke stappen zij zullen ondernemen. Mahinder Rathipal, hoofd van het juridisch team, zal uitslag hierover doen aan de combinatie, aangezien bepaalde zaken volgens hun tegen de wettelijke regels is gegaan. Volgens VHP- voorzitter Chandrikapersad Santokhi zullen de V7-leiders dan kijken of zij voor een eventuele herverkiezing zullen vragen of zich neerleggen bij de uitslag.
FR

error: Kopiëren mag niet!