Boeren Gangaram Pandayweg vragen minister om crisisteam te benoemen

De rijstboeren van de Gangaram Pandayweg hebben geconstateerd dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de afgelopen twee seizoenen de sector één keer financieel en materieel heeft ondersteund, terwijl de toegezegde tegemoetkoming voor de afgelopen oogst nog gerealiseerd moet worden. Het ministerie c.q. de overheid heeft de afgelopen vijf jaren de boeren ondersteund met ruim SRD 150 miljoen door het onderhouden van de infrastructuur in Nickerie en Coronie, het pompen van water en repareren van waterpompen in Wageningen.
Echter blijkt dat de crisis in de sector daarmee niet te bedwingen was. Dat constateren de rijstboeren vanwege de stagnatie van de export, de terugval van de padieprijs met ruim 50 % vergeleken met 2009, de stijgende productiekosten en het groeiende aantal boeren dat de schulden niet kan betalen.
Voor de komende oogst in september 2015 verwachten de boeren, op basis van de lokale prijs van een ton cargo van US 320, een prijs van SRD 34 per baal. Dat is volgens hen zelfs bij een opbrengst van gemiddeld 75 balen per ha onvoldoende om de productiekosten te betalen, laat staan de schulden af te lossen en het huishouden staande te houden.
De boeren hebben dus de minister gevraagd om op zeer kort termijn in overleg met de sector en haar vertegenwoordigers een crisisteam te benoemen, met mandaat om de sector uit de crisis te halen. Volgens de afdeling Voorlichting van LVV is er vooralsnog binnen het ministerie betreffende deze brief nog geen stappen ondernomen. Als het verzoek in overweging wordt genomen, kan ook niet worden bevestigd.

error: Kopiëren mag niet!