142 jaar Hindoestaanse Immigratie: ‘Sheilendra Girjasing terug naar district voorouders’

Opmerkelijke aantekeningen bij  herdenking van 142 jaar Hindostaanse Immigratie in Suriname.1In het kader van 142 jaar Hindoestaanse immigratie op 5 juni is het interessant om de ‘roots’ te kennen van bekende Surinamers. Het gekozen VHP /DNA –lid in het district Commewijne Sheilendra Hemantkoemar Mukesh Girjasing is een achterkleinzoon van het immigrantenechtpaar Balgobindsing Girjasing en Suraty (Soersatie) Nunnehsing. Dit echtpaar behoorde tot de kaste van de strijders (thakoers) en was afkomstig uit het dorp Shayadpoer uit het district Allahabad in de deelstaat Uttar Pradesh in India. Dit echtpaar vertrok op 12 augustus uit Calcutta met het Engels schip Rhine en kwam op 12 november 1890 in Suriname aan. Ze werden voor een periode van 5 jaar te werk gesteld op de plantage Zoelen in het district Commewijne.
Na het uitdienen van hun contract besloten zij om zich definitief in de kolonie Suriname te vestigen en wel op La Rencontre, die als vestigingsplaats was ingericht op de plantage Domburg. Hier werd in 1900 hun tweede zoon Ramkisoen Rampersad Girjasing geboren, die naast het uitoefenen van de kleine landbouw ook de functie van sociaal wachter van zijn woonomgeving bekleedde. Deze zoon trouwde in 1924 met Henriette Sernami Soerahi die een nazaat was van een immigrantenechtpaar afkomstig uit Zuid India ( Hyderabad). Op 21 november 1926 kreeg dit echtpaar hun eerste kind, een zoon genaamd Andre Amkapersad Girjasing. Op grond van zijn speciale verdiensten als tolk/bestuursopzichter alsmede zijn bijdrage aan de instandhouding van de Hindoestaanse cultuur in zijn werkdistrict Nickerie midden jaren ‘60, werd aan hem eind de jaren ‘70 door het bestuur van het Cultureel Centrum Nickerie een oorkonde uitgereikt voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Hindoestaanse cultuur. Andre Girjasing was gehuwd met Alma Balraadjsing – dochter van het echtpaar Balraadjsing-Panday. Willem Balraadjsing was de bekende koopman ter stede, medeoprichter van de Luchmonsing Stichting, bestuurslid van Bharat Oeday (1924) en medeoprichter en bestuurslid van de Arya Samaadj (1929).
Sheilendra Girjasing is het vijfde kind van het echtpaar Girjasing – Balraadjsing, kleinzoon van Ramkisoen Rampersad Girjasing – Henriette Soerahi en achterkleinzoon van het immigranten echtpaar Balgobindsing Girjasing-Soerasty Nunnehsing uit India. Het is wel zeer treffend om te moeten constateren dat Sheilendra thans is teruggekeerd in het district Commewijne (Meerzorg 1993) alwaar zijn overgrootouders zich hadden gevestigd in Zoelen (1890) eveneens gelegen in voornoemd district. Op politiek terrein heeft Sheilendra gestreden voor sociale rechtvaardigheid om zodoende het welzijn van zijn medemens te vergroten. Hij heeft zich hierbij laten inspireren door o.a. het gedachtengoed van de grote hervormer in het Hindoeïsme in India, Swami Dayanand, en de verdienstelijkheden van wijlen zijn vader Andre Girjasing op cultureel gebied.

error: Kopiëren mag niet!