Vermoedelijk fraude op Bureau Kinderbijslag

fraude sociale“Ik wil niet dat dit anderen overkomt, vandaar dat ik graag wil dat dit gepubliceerd wordt.” Dit waren de woorden van een burger die heel teleurgesteld is in de werkwijze van een medewerker van Sociale Zaken. S. J. deed op 26 februari 2013 een aanvraag bij het hoofdkantoor van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) om kinderbijslag te ontvangen voor haar twee kinderen. De dame diende alle benodigde stukken in, waarna zij een strookje ontving als bewijs. Na een aantal keren op en neer gelopen te hebben, vernam zij op 31 maart 2014 dat haar stukken verlegd waren. Zij diende daarna de stukken opnieuw in, maar kreeg op 4 maart 2015 wederom te horen dat de stukken verlegd waren. Na geweigerd te hebben de stukken opnieuw in te dienen, kreeg zij te horen dat alles goed komt en dat zij op 22 april 2015 de kinderbijslag mocht ontvangen. Dit is inderdaad gebeurd, alleen vraagt de moeder zich af hoe plotseling haar stukken terecht zijn en hoe zij haar geld kon ontvangen, terwijl zij haar ID-kaart niet heeft overlegd en niet getekend heeft voor ontvangst. Bij navraag deelde de medewerker van Sozavo haar mede dat zij het geld uit eigen zak aan S.J. heeft uitbetaald. Waarom zou deze medewerker haar uit eigen zak betaald hebben, vraagt S.J. zich af.
Dagblad Suriname nam contact op met het Bureau Algemeen Kinderbijslag en sprak met de bewuste medewerker die deze mensen heeft ‘geholpen’. De medewerker gaf aan dat waar er wordt gewerkt, er fouten worden gemaakt. “Als men een fout heeft gemaakt, moet men het kunnen oplossen. Die dame is uitbetaald en het komt niet eens uit de kas van de overheid. Als ik die fout heb gemaakt, moet ik dan weten hoe ik die persoon moet uitbetalen.”
Het hoofd van de afdeling, Denny Kromosemito, zegt dat er absoluut geen sprake is van fraude op de afdeling, maar eerder van slordigheid. Alle ingeleverde stukken worden doorgestuurd en de medewerker heeft gewoon nagelaten het direct te doen. Het feit dat de medewerker S.J. uit eigen zak heeft betaald, komt uit angst voor de man van S.J.. “Doordat de man zo tekeer gegaan is, werd ze bang en heeft dan geprobeerd het zelf op te lossen, hoewel dat niet de procedure is.” De procedure is dat men zich aanmeldt bij de balie met alle benodigde stukken. Er is een speciaal register waarin de aanvragen opgenomen worden. Aan het eind van de dag worden alle aanvragen doorgestuurd voor de receptie en verificatie, waar er geverifieerd wordt als alles in orde is. “Ze is vergeten de stukken direct in te boeken en door te sturen”, stelt het afdelingshoofd. Verder wilde het afdelingshoofd vermelden dat betalingen niet door het Bureau Kinderbijslag gedaan worden, maar door de afdeling Administratieve Uitbetaling Sociale Voorzieningen (AUSV). “Wij doen alleen de administratie en de betaling doet een andere dienst”, aldus het afdelingshoofd. Juist daarom is het zo onbegrijpelijk dat de medewerkster tot tweemaal toe betalingen uit eigen zak heeft gedaan. Eerst betrof het SRD 480 over 2014 en daarna SRD 720 over 2013.
“Ik heb geprobeerd mijn verontschuldigingen aan te bieden, maar de man van die vrouw was erg agressief. Wat ik eigenlijk niet mag, heb ik toen gedaan. Ik heb zelf geld van mijn broer geleend om die dame te betalen, omdat ik bang was toen die man zo regeerde. Toen dacht ik, ‘laat me zelf een optie zoeken’. Liever had ik het niet gedaan om het uit mijn zak te betalen, want nu kan ik mijn baan verliezen”, aldus de medewerker.

error: Kopiëren mag niet!