Kantonrechter Ingrid Lachitjaran heeft maandag uitspraak gedaan in het kort geding van de 24 politiemannen, die op de inspecteursopleiding zitten en ontevreden waren over sancties die tegen hen waren getroffen door de Examencommissie betreffende het vak Politie Handvest. Dit vak moest klasse 3A opnieuw maken op basis van het feit dat twee anonieme getuigen zouden hebben verklaard dat er met niet toegestaan materiaal was gewerkt tijdens het tentamen. De cursisten hadden dit vak op 23 maart gemaakt en op 26 april kregen zij hiervoor hun cijfers. De cursisten konden conform afspraak inzage vragen omtrent het examenwerk. De inzage voor deze klas was uitgestippeld voor 29 april.
Op die bewuste dag bleek echter dat deze groep werd uitgesloten van inzage in het examenwerk. De desbetreffende docent vertelde aan de cursisten dat er een onderzoek gaande was tegen hen, omdat er zich onregelmatigheden tijdens het examen zouden hebben voorgedaan. Op maandag 4 mei ontvingen de verzoekers per email een aangepast examenrooster, waarin vermeld stond dat het examen in dit vak wederom zou worden afgenomen op 21 mei 2015. Van de 26 cursisten hadden 5 het vak niet gehaald. De rest had bezwaar dat zij opnieuw in dit vak zou worden geëxamineerd. Zij namen toen advocaat Chandra Algoe in de arm om namens hun de zaak aan te vechten. De raadsvrouw richtte na het verzoek van de cursisten een schrijven naar korpschef Humphrey Tjin Liep Shie. Er werd hierin een ultimatum gesteld dat wanneer de korpschef niet intern zaken zou recht trekken de advocaat namens de belanghebbenden de Staat naar de rechter zou slepen. Uiteindelijk is dit ook gedaan. Ter terechtzitting bleek dat de Staat geen steekhoudend bewijs kon aanvoeren voor de beschuldigingen en dat de sanctie om een examen te laten vervallen voor een hele groep op basis van 2 anonieme verklaringen zeer onrechtvaardig was. De rechter heeft na goed onderzoek de uitspraak in het voordeel van de cursisten gedaan. Op basis hiervan hoeven zij het vak niet meer opnieuw te maken en blijven de behaalde cijfers als normaal overeind.
Vermeldenswaard is het dat de verzoekers bekend is dat er meer onderinspecteurs op de opleiding zitten dan er mogelijkheden zijn voor hun inzetbaarheid. Indien zij allen slagen, zal de Staat Suriname niet allen kunnen faciliteren. Dit is feitelijk de reden waarom de cursisten met allerlei drogredenen worden gefrustreerd om af te haken van de opleiding. De magistraat gaf aan dat de resultaten van het examen afgelegd op 23 maart 2015 als normaal moeten gelden, zoals voorgeschreven in het Onderwijs- en Examenreglement. Voorts wordt het de Staat Suriname, in deze de Examencommissie van het Korps Politie Suriname, verboden om het vak Politie Handvest wederom in te roosteren voor deze cursisten. Indien de Staat in gebreke blijft, zal een dwangsom geëxecuteerd mogen worden van een bedrag groot SRD 1.000 per dag, welke kan oplopen tot een maximum van SRD 50.000.
Saskia Bandhan