HI houdt vierdaagse training voor bedrijfsleven

dblogoIn het Lala Rookh-gebouw houdt het ministerie van Handel en Industrie (HI) in samenwerking met de Standing Committee for Economic and Commercial Cooperation of the Organization of Islamic Cooperation (Comcec) en de Islamic Centre for Development of Trade (ICDT) een vierdaagse training voor ondernemingen.
Minister Don Tosendjojo van HI geeft aan dat het seminar bepaalde issues aankaart met betrekking tot handel drijven en problemen daaromtrent. Men wil de mensen bij elkaar brengen aangaande de moeilijkheden bij het exporteren en importeren tijdens het handel drijven. Dat de douane ook erbij is, vindt de minister een goede zaak omdat zij een belangrijke rol vervult bij het handel drijven. Men zal dus op internationale wijze onderwezen worden. ‘We hebben een aanzet gegeven doordat Suriname op handelsmissie geweest is in Guyana samen met het bedrijfsleven. Het is een serieuze zaak geworden, waarbij Guyana en Suriname een basis hebben gelegd. We zitten in een bevoordeelde positie, waarbij we zaken doen met en binnen het Caribisch gebied. Er moet een insteek gegeven worden hoe internationaal beter handel te drijven. Volgens de administratie kunnen ongeveer 30 organisaties geaccommodeerd worden bij de training. Veel meer bedrijven hebben kenbaar gemaakt mee te willen doen, dus in dat kader zouden er eventueel vervolgworkshops gehouden kunnen worden’, zei de minister.
‘Er zullen presentaties zijn, waarbij de aanwezigen ook zullen aangeven wat de problemen zijn. Zo zullen er aanbevelingen komen hoe bepaalde uitdagingen het hoofd te bieden. Het is dus niet alleen een presentatie, maar veel interactie is nodig omdat ten aan zien van regelgeving Suriname en Guyana misschien anders zijn, dus moeten we aangeven waarmee wij zitten en met oplossingsmodellen komen. Enkele problemen waarmee ondernemingen zitten, zijn dat er politiek wordt gespeeld met de handel. Je kunt geen vrije doorgang vinden in andere landen en zelf binnen Caricom niet. Er wordt zo mooi gepromoot dat we één zijn en naar één markt toe moeten werken. Dat gebeurt heel moeilijk en daaraan moet gewerkt worden’, aldus de HI-minister.

error: Kopiëren mag niet!