Bouva ziet NDP-regering met DOE en Palu zitten

Bouva ziet een NDP regering met DOE en Palu zittenHet gros binnen de Nationale Democratische Partij (NDP) ziet een samenwerking tussen de paarse partij en de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) niet zitten. Als het aan de NDP-parlementariër Melvin Bouva ligt ziet hij helemaal geen samenwerking met de oranje partij. Al vanaf de bekendmaking van de officieuze resultaten wordt er veel vanuit de samenleving geroepen voor een samenwerking tussen de twee grootste partijen. Met de 26 zetels van de NDP en de 9 zetels van de VHP kan een regering zonder problemen worden geformeerd en kan president Desi Bouterse rekenen op 35 zetels voor zijn herverkiezing als president. Wat Bouva betreft, is dit echter toch niet zijn eerste keus. Volgens de herkozen parlementariër heeft de VHP in de afgelopen tijd op een soms heel onverklaarbare wijze het regeringsbeleid afgewezen en de samenleving misleid. De samenleving heeft volgens hem duidelijk gesproken en de VHP dan massaal afgewezen. Beide partijen zijn daarom niet in lijn met elkaar.
De volksvertegenwoordiger zegt aan Dagblad Suriname dat hij eerder een regering ziet waarbij de paarse partij samenwerkt met de Palu en DOE. Dit zijn volgens hem de partijen die in lijn staan met het beleid dat de NDP in de afgelopen periode heeft uitgestippeld. Volgens Bouva komt zijn reactie rechtstreeks vanuit de NDP-achterban die graag ook zo een samenwerking ziet zitten. Een samenwerking met de VHP zou volgens hem niet goed aankomen bij de achterban. ‘Palu, omdat de samenwerking in de afgelopen vijf jaar een goede is geweest en DOE, omdat die zich altijd constructief heeft opgesteld.’ De NDP’er verduidelijkt dat de samenwerking alleen bedoeld is om de huidige coalitie verder te versterken. Met de huidige 26 zetels van de NDP en de twee zetels van Palu en DOE zal de regering in de Verenigde Volksvergadering (VVV) gekozen moeten worden. Bouva zegt dat hij hiermee wel degelijk rekening houdt.
Bouva zegt dat de NDP-achterban duidelijk een signaal heeft gegeven dat een continuering van een samenwerking met Abop toch niet gewenst is. Wat dit betreft zal de partijleiding zich moeten beraden om het uiteindelijk besluit te nemen. Bouva benadrukt dat bij elk besluit rekening gehouden zal moeten worden met de gevoelens van de achterban, maar zegt tegelijkertijd dat de partijleiding een wijs besluit zal nemen.
‘Geen eerlijke mensen binnen de VHP’
Parlementariër en hoofdbestuurslid van de NDP, Rashied Doekhie, zegt dat hij ook geen toekomst ziet met een samenwerking tussen de paarse partij en de VHP. Volgens Doekhie heeft president Desi Bouterse onlangs aangegeven dat hij alleen met eerlijke mensen in de te vormen regering zal meewerken. Uitgaande van deze uitspraak zegt de politicus dat hij helemaal geen eerlijke mensen binnen de oranje partij ziet. Volgens Doekhie zijn het steeds de leden van de oranje partij die het productief beleid van de huidige regering hebben afgekraakt, terwijl zij nu wel staan te popelen voor die samenwerking. Doekhie ziet een pure NDP-regering als de beste oplossing, maar wacht de ontwikkelingen in Paramaribo af. Uiteindelijk zal volgens hem de totale leiding het besluit moeten nemen. Vooralsnog blijft hij telefonisch op de hoogte van deze ontwikkelingen.
Ondertussen heeft ook assembleelid Amzad Abdoel van de paarse partij zich aangesloten bij de groep van tegenstanders. Via facebook laat de politicus, die voor een tweede termijn is herkozen, duidelijk weten dat hij een felle tegenstander is van deze samenwerking. “Ik ben een felle tegenstander van een samenwerking tussen de NDP en de VHP. Ik wil het niet. Niet dat ik arrogant ben, maar gewoon omdat ik het niet zie zitten. DOE en Palu zijn goede partners om samen te werken. Maar ik ben ook realistisch genoeg om te weten dat in politiek nooit ‘nooit’ wordt gezegd. En toch. Mek V5 tan na oppositie ete fevi jari. Daarna praten we”, aldus Abdoel op facebook.
FR

error: Kopiëren mag niet!