Paul Somohardjo is de fungerend voorzitter van de eerste DNA-vergadering die belegd zal worden. Volgens de wettelijke regeling dient dit te gebeuren door het oudste gekozen assembleelid. Somohardjo is 72 jaar. ‘Ik ben niet oud, ik ben lang op deze wereld, dat is het verschil. Als je oud bent, wordt je weggegooid’, zei Somohardjo lachend tegenover Dagblad Suriname. Volgens de regel dient de eerste DNA-vergadering belegd te worden binnen 30 dagen nadat de verkiezingsuitslagen bindend zijn verklaard door het Onafhankelijk Kiesbureau, het OKB. Maar de vraag is of de uitslagen daadwerkelijk bindend verklaard worden door het OKB, vraagt de PL-voorzitter zich af.
Ernstig gesjoemeld met verkiezingsuitslagen
‘Behalve dat ongetelde stembiljetten van Paramaribo nog liggen in het gebouw van NIS en dat de processen-verbaal niet in het openbaar getoond worden, duiken steeds meer zaken op dat er behoorlijk gesjoemeld is met de uitslagen’, waarschuwt Somohardjo. Door de V7, waar ook de PL deel van uitmaakt, zal protest aangetekend worden bij het OKB. Informatie heeft hem ook bereikt dat er op hoog niveau gesjoemeld is in het district Sipaliwini. Daar zijn inwoners van Braziliaanse afkomst betaald om met een vervalste ID-kaart en oproepingskaart te gaan stemmen. In Marowijne zijn jongeren van 15 en 16 jaar in de gelegenheid gesteld om te stemmen met een ID- en oproepingskaart van iemand anders. ‘Al die werkers van die stembureaus waren NDP’ers. Ze hadden een NDP binnentrui aan’, aldus Somohardjo. Op Latour en Welgelegen zouden stembiljetten, waarop gestemd is op kandidaten van V7, ongeldig zijn verklaard en hebben ook jongeren van beneden de 18 jaar hun stem uitgebracht met een ID-kaart en oproepingskaart van een andere persoon.
Somohardjo gaat een eed bij Bouterse afleggen
‘Indien de verkiezingen bindend zijn verklaard door het OKB, moet de eerste DNA-vergadering binnen 30 dagen gehouden worden. De uitnodigingen naar de verschillende DNA-leden worden door het secretariaat van het parlement verstuurd.’ Op de bewuste dag zal Somohardjo, die als fungerend parlementsvoorzitter functioneert, zijn eed bij president Desi Bouterse afleggen. ‘Daarna installeert de fungerend voorzitter een commissie van 5 leden voor het onderzoeken van de geloofsbrieven.’ Vervolgens gaan de overige 50 assembleeleden hun eed afleggen bij fungerend voorzitter Somohardjo. ‘Daarna vindt de verkiezing plaats van de voorzitter, vicevoorzitter en de eerste en tweede plaatsvervangend voorzitter van het parlement. ‘Om een dag voorzitter te zijn, is niet zo moeilijk’, reageert Somohardjo, die gedurende 2005 en 2010 als gekozen parlementsvoorzitter heeft gefungeerd.
Naar VVV bij gebrek aan tweederde meerderheid
Door de gekozen parlementsvoorzitter wordt vervolgens een vergadering uitgeschreven, waarin de president en vicepresident van het land worden gekozen. Voor het kiezen van de president en vp moet de coalitie tweederde meerderheid aan leden hebben, wat uitkomt op minstens 34 assembleeleden. Lukt het bij de eerste vergadering niet om de president en vp te kiezen, dan wordt een tweede vergadering uitgeschreven. Indien bij de tweede vergadering ook geen tweederde meerderheid aanwezig is, volgt de gang naar de verenigde volksvergadering (VVV). Hier worden de president en de vicepresident gekozen door ressortsraads- en districtsraadsleden.
Asha Gajadien-Bhagwat