De uitslag van de verkiezingen in 2015 zijn in grote lijnen bekend. Een groot pluspunt is wel dat ondanks zware opruiing en ophitserij Surinamers elkaar op de verkiezingsdag hebben erkend en herkend en gebroederlijk het kiesproces hebben doorgebracht. Het is niet gekomen tot onlusten en ruzie. Dat is iets om trots op te zijn. De voorlopige stand gedurende de loop van de dag is dat NDP gegaan is van 23 zetels naar 26 zetels. Dit zeggen we als we uitgaan dat de MC-zetels uit 2010, pure NDP-zetels waren. In 2010 waren 17 zetels uit MC van de NDP en de rest (KTPI, NS en Palu) kwam in met 6 zetels (verhouding 74% – 26%). Kijken we puur naar NDP’ers dan is de sprong van 17 naar 26, een groei van 53%. Opmerkelijk is dat in het grootste kiesdistrict Paramaribo de NDP van 5 naar 9 zetels is gegroeid (80% groei). Geen van de kandidaten die eruit gingen (NS-Monorath, Palu, KTPI-NKS), hebben hun zetel kunnen behouden. De V7-groep (NF plus PL) verloor in Paramaribo een zetel aan de NDP en een zetel aan de AC, die voorheen niets had in Paramaribo. De MC-aanhang in Paramaribo was zoals het lijkt een NDP-aanhang en dat is alleen maar groter geworden. De V7 heeft in haar portefeuille (NF plus PL) 8 zetels, maar zit nu op maar 6. In Paramaribo had de NPS er 3, VHP2, DA91 1 en SPA 1 zetel.
In Wanica heeft de komst van de PL ervoor gezorgd dat de situatie geconsolideerd is gebleven. Het NF en PL hebben nu 4 Wanica-zetels in DNA, dat is behouden gebleven. De bundeling heeft een NDP-opmars verhinderd om te resulteren in zetelwinst. De NDP heeft de kiezer in Wanica niet noemenswaardig kunnen bekoren in 2010-2015. Hetzelfde geldt voor Paramaribo, waar de zetels die NF en PL gezamenlijk in hun buidel hebben, behouden is gebleven. Als we ervan uitgaan dat de MC-zetels, NDP-zetels waren dan is de NDP in Nickerie afgewezen: MC had er 3 in het district en NDP nu 2. Een shift van de KTPI-stemmen kan gegaan zijn naar de PL, de NS’er Lachman is blijven hangen in de NDP, maar kon niet verhinderen dat een zetel werd verloren. De groei binnen de VHP heeft geleid tot zetelgroei, waardoor de V7-partijen (NF plus PL) van 2 gingen naar 3. De NDP en de Palu bleven stabiel in Coronie, waar er echte Palu-zetels voorkomen. Opmerkelijk is dat in Sipaliwini, waar de strijd voor de V7 gelaten was voor de BEP, de slag is verloren van de NDP, die een zetel afsnoepte en er nu 2 van de 3 in haar bezit heeft. Sipaliwini is onder de indruk van de regering Bouterse-Ameerali. Opvallend is ook de clean sweep van de NDP in Para. De V7, met name de NPS, heeft daar terrein verloren op de NDP. De NPS heeft hier strategische fouten gemaakt door er niet in te slagen om de NPS-kandidaat te behouden. In Brokopondo heeft de Abop een slag verloren ten koste van de NDP. De NDP groeide in dit district van 1 naar 2 van de 3 zetels. Ook dit binnenlandse district is onder de indruk van de regering Bouterse Ameerali. In Marowijne zijn de kiezers honkvast gebleven en is er niet gezorgd voor verschuivingen qua zetelverdeling.
De V7 is terug gegaan van 20 naar 18 zetels. De NPS verliest weer een zetel en de PL ook 1. De stabiele factor is weer de VHP met een massieve aanhang. Ze is de grootste partij binnen V7. NDP is dus groter dan 2010 uit de bus gekomen en is ongetwijfeld de grootste partij in Suriname en nu zelfstandig in staat om voor quorum te zorgen in DNA. De quorumtactiek is zwaar bekritiseerd door de burgerij als te zijn a-nationaal en asociaal gedrag. Stemmen op de NDP had geen zin als het quorumprobleem de partij zou blijven verlammen. Twijfelaars uit Paramaribo die een indruk hadden dat de NDP weer als de grootste partij uit de bus zou komen, hebben kennelijk besloten om mee te doen met de mode door op de NDP te stemmen. Met 26 zetels heeft de NDP wel een minimale meerderheid in DNA, maar geen gekwalificeerde meerderheid van 34 om de president en vp in ‘een hit’ in DNA te kiezen. Men kan een kans nemen om in VVV de president en de vp te kiezen, omdat de NDP de vereiste meerderheid (DNA, DR plus RR) kennelijk wel zal hebben behaald. Een andere optie is zaken afhandelen in DNA via coalitievorming. De AC (5 zetels; voormalige partner), DOE (1 zetel: afstandelijk, niet committerend maar niet geheel afwijzend) en Palu (1 zetel; voormalige partner) hebben samen 7 zetels, waarmee een coalitie van 34 zetels gevormd kan worden met in totaal 4 partijen. Er zijn ook nog andere opties binnen de V7. Hier is de VHP waarschijnlijk op 8 zetels stationair gebleven. Haar aandeel binnen de V7 is dan minimaal 44%. De NPS, BEP en PL gingen achteruit. De SPA en DA91 zitten naar het schijnt zonder DNA-plekken. Regeren wordt wel moeilijk met de financiële situatie.