‘Verkiezingsdebat van ABC en Parbode op niveau’

Verkiezingsdebat van ABC en Parbode op niveau 1
Verkiezingsdebat van ABC en Parbode op niveau 2Harish Monorath geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij het verkiezingsdebat, georganiseerd door ABC en Parbode, als positief heeft ervaren. Hij benadrukt dat men tijdens het debat niet op de man af is gegaan. De debatterenden voor de avond waren Carl Breeveld (DOE), Guno Castelen (V7), Linus Diko (A Nyun Combinatie), Harish Monorath (Alternatieve Combinatie), Clifton Koorndijk (Mega Front) en Denny Soemodikromo (Ping). De onderwerpen voor de avond waren: armoedebestrijding, het buitenlands beleid en corruptiebestrijding.
Abop heeft meegeregeerd
Volgens Soemodikromo van de politieke partij Ping is armoede niet de grootste vijand van het volk, maar corruptie. Armoede is een gevolg van corruptie. Volgens Castelen is armoede een gevolg van een aantal factoren. Één van de factoren is het voeren van een verkeerd beleid door het bestuur van het land. Daarnaast worden er geen gelijke kansen geboden aan kansarmen. Armoede zou volgens hem bestreden kunnen worden door het creëren van arbeidsplaatsen. In dit geval kan gedacht worden aan de landbouwsector, toerisme en ICT.
De politici gingen ook in op het sociaal zekerheidsstelsel. Castelen is van mening dat de sociale wetten juist voor meer armoede onder de bevolking zorgen. De kosten van de werkgevers gaan omhoog, terwijl de inkomsten hetzelfde blijven. Daarnaast komt er ook een extra last op het karige loon van de werknemers. Voor de basiszorgverzekering bijvoorbeeld betaalt de werkgever een deel van de verzekering en een ander deel komt voor rekening van de werknemer. Monorath daarentegen juicht de komst van de wetten wel toe. Volgens hem moet elk land een sociaal zekerheidsstelsel hebben. Hij is echter van mening dat nog niet alles goed is geregeld in de sociale wetten. Volgens hem is er een druk ontstaan bij de ondernemers, omdat zij niet goed voorbereid waren op de komst van deze wetten. Op de vraag of het de huidige regering gelukt is armoede te bestrijden, gaf Monorath aan dat de huidige regering daarin heeft gefaald. Op de vraag waarom Abop als coalitielid geen punt van heeft gemaakt, geeft Monorath aan dat het in een regering zo kan zijn dat een deel regeert en een ander deel meeregeert. Volgens hem heeft de Abop meegeregeerd. Hij benadrukt verder dat de Abop niet bij alle beslissingen inspraak heeft gehad.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!