Weg naar Zee “Het verdronken land”?

aUSV ASHA MUNGRA awaaz fotoDe laatste decennia is ons land niet bespaard gebleven van natuurrampen. Overstromingen in de kustvlakte en het binnenland zijn bekend.Suriname staat volgens de statistieken van de UNDP op de lijst van de tien kwetsbare landen met een lage kustvlakte die in deze eeuw bedreigd worden door zeespiegelstijging.
Wereldwijd streven staten naar het bewust maken van beleidmakers en het publiek voor het risico van natuurrampen en het creëren van instituten voor het management van rampen. Het uitgangspunt hierbij moet gebaseerd zijn op bescherming van mens en milieu voor de gevaren van klimaatsveranderingen. Een integrale aanpak is nodig van beleidmakers en allerhande deskundigen.
De overstroming te Weg naar Zee van 19 februari 2015 heeft een groot deel van de samenleving, de overheid en de media bezig gehouden.
Hadden wij een dergelijke ramp kunnen voorkomen?
Hoe worden deze overstromingen verklaard door deskundigen en slachtoffers? Wat zijn de gevolgen zowel materieel als immaterieel voor de vele slachtoffers?
Een integrale aanpak en de infrastructurele voorzieningen om onze kuststrook te beschermen, worden door de Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) aan de kaak gesteld. Het is het overwegen waard om een terzake deskundige (een dijkenbouwer) uit het buitenland te raadplegen voor het bouwen van de dijk te Weg naar Zee. Immers een (super) specialist heeft meer inzicht om een economisch verantwoord ontwerp te maken, welke een positieve invloed kan hebben op de mega-investering van een dergelijke omvang (geraamd bedrag van 80-100 miljoen USD). Elke wetenschappelijke studie heeft haar specialismen en super specialismen. Waarom zou je ingenieurs die gespecialiseerd zijn in wegenbouw inzetten om een dijk te bouwen? Evenzo is het niet verantwoord om een oogarts een hartoperatie te laten verrichten.
In een speciaal indrukwekkend tv-programma AWAAZ aflevering 5, met als titel ‘Weg naar Zee “Het Verdronken land”?’ worden verschillende actoren hieromtrent gehoord. De uitzending vinden vanaf 9 mei plaats en wel op de tv-zender van Trishul om 20.30 uur en van Apintie ongeveer 22.00 uur. Ook op zondag 10 mei via RBN om ongeveer 20.00 uur en via meerdere tv-kanalen zal het programma worden uitgezonden middels een nader bekend te maken uitzendschema.
De Unie van Surinaamse Vrouwen hoopt met dit programma de aandacht te vestigen op de dringende en noodzakelijke maatregelen die nodig zijn om onze kuststrook te beschermen!
Unie Van Surinaamse Vrouwen
Drs. Asha Mungra (voorzitter)

error: Kopiëren mag niet!