Santokhi: ‘Para heeft een ander beleid nodig’

aaSantokhi belooft Para.1‘Mensen, Para heeft een ander beleid nodig. Suriname heeft een ander beleid nodig. Een eerlijk beleid. En beleid voor alle mensen in Para. Voor alle mensen in Suriname. En niet alleen voor een kleine elite! Vijf jaar lang hebben we moeten zien hoe geld is verkwist. Hoe kansen zijn gemist. De staatskas is leeg. De toestand is ‘precair’. Een lege kas, kan je alleen maar vullen met hard werken. V7 is de combinatie met visie, met harde werkers. Met de V7 aan de macht brengen we weer transparantie terug. Deskundigheid wordt een prioriteit en misschien is het tijd voor een breed debat over de toekomst van Suriname.’ Dit zei VHP-voorzitter Chan Santokhi op de V7-massameeting te Onverwacht afgelopen zaterdag.
‘Een zaak die ons allemaal bezighoudt hier in Para, is de toekomst van de werknemers van Alcoa. Er is onzekerheid. En we zullen samen weer nieuwe hoop bieden aan onze mensen. Niet met loze beloften, maar met concrete plannen. Energievraagstuk moet opgepakt worden. In grote lijnen: nu Kabalebo aanpakken en na afloop Afobaka overeenkomst en daarna het Tapajai project. Onderwijs is waar de toekomst van uw kinderen ligt. Dat is waar we full speed in gaan investeren. En niet alleen scholen ook andere moderne educatieve centra, zoals uitgebreide onderwijsbibliotheken en mediatheken in diverse regio’s. Zodat uw kinderen toegang hebben tot het beste en het modernste onderwijsmateriaal. Internettoegang wordt vergroot. Onze deskundigen studeren op een drastische verlaging van internettarieven, zodat dit ook daadwerkelijk bereikbaar wordt voor grote delen van onze bevolking. En wordt het niet hoog tijd voor het doorvoeren van het ‘één computer per huishouding programma’, zodat iedereen toegang heeft tot internetgebruik en veel zaken van huis uit kan doen. Ook zaken als eenvoudige overheidsdocumenten uitprinten (onder de nodige beveiligingen) moeten hierdoor mogelijk zijn, zodat je niet voor alles naar de stad hoeft’, aldus Santokhi.
Grootschalige teelt van koeswe. Koeswe die zowat op alle erven te vinden is in Para wordt op velerlei manieren gebruikt. Xate palmbladeren, die bij ons in het wild groeit, is bijzonder gewild om zijn langwerpige en donkergroene bladeren. Bloemenmarkten in Noord Amerika, Europa en Japan vragen er naar. De bladeren blijven na oogsten 30 tot 40 dagen groen en zijn daardoor uitermate geschikt voor boeketjes en ruikers. Ook naar de pokaitongo is er internationaal veel vraag. De Paranen kunnen met de teelt van de pokaitongo en andere vergelijkbare (heliconia) soorten een goed bestaan opbouwen door deze te telen en te exporteren. De vraag naar de superfood gember overal in de wereld is alom bekend. Hier in Para hebben jullie traditioneel de kennis en ervaring om gember te telen. Laten we dat gebruiken om Para economisch laten bloeien. Zo hield Santokhi de aanwezigen de toekomstperspectieven van Para voor.
‘De cassavefabriek, die er staat en vanaf het prille begin en een voorbeeld is van hoe het niet moet, zullen wij maken tot een succesvolle onderneming, want wij hebben het kader in huis om bedrijven op te zetten en winstgevend te maken. En wij zullen de oprichters/initiatiefnemers niet terechtwijzen. We zullen ze helpen, hoe het aan te pakken. Het zijn tenslotte allemaal sranan mangs en het gaat om geld van de gemeenschap dat erin is geïnvesteerd.’
‘Maar als we grote buitenlandse investeerders binnen willen halen, moet ons land niet meer voorkomen in de lijst van de meest corrupte landen. Want dan wil niemand investeren. Vijf jaar geleden was er veel meer rust in de samenleving, ons politieapparaat functioneerde velen malen beter en de criminaliteit werd werkelijk aangepakt. Er heerste rust. Die rust gaan we weer terugbrengen in die samenleving. De angst waarin mensen leven, terwijl ze hard werken voor hun bezit, die angst moet verdwijnen. En die jongeren die van het rechte pad zijn afgedwaald, gaan we helpen. We helpen ze aan een tweede kans. We gaan ze weer hoop en perspectief bieden. Dat is sociaal beleid, dat is verantwoordelijk beleid. Wij zullen aan de slag gaan na de regeringsformatie’, beloofde Santokhi aan Para.

error: Kopiëren mag niet!