Richard Kalloe: “Directeur DSB-bank zal zelf ontslag indienen”

dblogoRichard Kalloe, oud-minister, ondernemer en politiek analist, verwacht dat er in de komende periode koppen zullen rollen binnen de top van De Surinaamsche Bank (DSB). “De directeur van de DSB bank zal zelf zijn ontslag indienen”, stelt Kalloe. De politiek analist geeft aan dat er op dit moment te veel onduidelijkheden binnen de bankinstelling zijn omtrent de onlangs onthulde miljoenenfraude, waarbij middels creditcards een bedrag van USD 4 miljoen zou zijn ontvreemd. De bankdirecteur Sigmund Proeve, de raad van commissarissen, de Vereniging van Economisten (VES) en andere betrokken instanties houden volgens hem de kaken stijf. “Dit zal rechtstreekse gevolgen hebben voor de directie van de bank, omdat men niet gelijk de vuile was buiten hangt en de politie niet erbij betrekt. Het vervolg zal zijn dat iemand op het hoogste niveau ontslag zal nemen”, aldus Kalloe.
Kalloe zegt dat het hem bevreemdt dat zo een moderne bank voor de derde maal met zo een dergelijk schandaal is geconfronteerd. Hij herinnert zich nog de kwestie van enkele jaren geleden waar illegale geldtransacties door de bank werden gepleegd voor het Amerikaanse Dorsett Hotels & Resorts. De geruchtmakende zwendelzaak rond DSB Bank zou met een sisser zijn afgelopen. Zowel directeur Sigmund Proeve als diens voorganger Edward Muller waren eerder veroordeeld tot een jaar celstraf. “Tijdens de behandeling van deze strafzaak in hoger beroep bleken bankafschriften op wonderbaarlijke wijze uit het strafdossier te zijn verdwenen. De bankafschriften moesten de illegaliteit van de overmakingen aantonen. In 1998 zijn rekeningen geopend voor het storten van vreemde valuta. Dit gebeurde zonder toestemming van de Deviezencommissie. Ook zijn in het diepste geheim miljoenen dollars overgemaakt naar buitenlandse rekeningen, wat ook niet mag zonder toestemming van de Deviezencommissie. Het geld was afkomstig van casino-activiteiten, waarin ook klokkenluider Vinodh Parbhoe aandelen had. Parbhoe is in 2001 op straat doodgeschoten.” Kalloe vermoedt dat Muller om deze zaak in 2004 zelf ontslag zou hebben aangevraagd. Ook een kwestie waarbij een kluis van de bank was weggedragen ligt Kalloe nog vers in het geheugen.
Kalloe zegt dat de betreffende bank altijd een bepaalde regel heeft gehad, waarbij duidelijke stukken door zakenlieden of ondernemers moesten worden ingediend. Het gaat volgens hem om de statuten van het bedrijf ofwel vennootschap, waar uit de notulen van de jaarvergadering duidelijk moet blijken wie namens de onderneming stukken bij de bank mogen ondertekenen. Uitgaande van deze regel concludeert Kalloe dat de directie van de bank wel op de hoogte is van de naam van de dader. Iemand uit hogere hand zou volgens hem dan toestemming aan de twee bankmedewerkers hebben gegeven om de lichting van de gelden toch toe te staan. De twee ontheven medewerkers zouden naar verkregen informatie terug zijn naar hun post. Dit kan volgens hem niet om een normale zaak gaan, omdat het de derde keer is dat zaken niet op een correcte manier binnen deze bankinstelling zijn gegaan. De ondernemer benadrukt dat een heleboel personeelsleden bij Surinaamse banken hun werkzaamheden niet op een behoorlijke wijze uitvoeren. Dit kan volgens hem ook te wijten zijn aan inadequate opleiding en instructies die door de bankleiding aan de mensen wordt doorgegeven. Kalloe roept de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op om haar toezichthoudende taak op een betere wijze te vervullen. Het is volgens hem de taak van de moederbank om het publiek tegen deze onsmakelijke praktijken van financiële instellingen te beschermen. Tot nog toe zijn er geen noemenswaardige acties vanuit de moederbank gekomen, terwijl de DSB niet eens aangifte heeft gedaan van het verdwijnen van US$4 miljoen gemeenschapsgelden.
Door het hele gebeuren zijn gemeenschapsgelden op een zeer vreemde wijze verdwenen en is er na de eerste verklaring van de bankleiding niets meer vernomen. Dagblad Suriname heeft na herhaaldelijk bellen directeur Proeve niet aan de lijn kunnen krijgen. De bankdirecteur zou volgens zijn secretaresse de hele dag in meetings zijn met zijn directieteam en zou hierdoor geen ruimte hebben de pers te woord te staan.
FR

error: Kopiëren mag niet!