Verdachten brandstichting Winti Wai veroordeeld

dblogoIn de strafzaak waarin de drie verdachten, Chequita Lafantie, Deborah Adipi en Darvind Esser, terecht stonden voor de brandstichting bij een appartementencomplex aan de ToemakHoemakstraat te Wintiwai is er gisteren een uitspraak gekomen. Esser werd conform het voorstel van het Openbaar Ministerie tot een celstraf van 18 maanden veroordeeld, terwijl Adipi een celstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk, opgelegd kreeg. Lafantie werd door gebrek aan bewijs vrijgesproken. De drie zouden op 10 januari 2014 het vuur hebben aangestoken bij een appartementencomplex aan de ToemakHoemakstraat te Wintiwai. In totaal zijn er zeven appartementen afgebrand.
Esser verklaarde eerder dat hij in eerste instantie door Lafantie was benaderd om de ramen van één van de woningen op het complex in te slaan. Daarna moest hij hetzelfde doen bij een ander appartement op hetzelfde complex. Ten slotte werd hij gebeld en moest hij deze keer de woning in brand steken. Achteraf gaf hij aan dat Adipi het was. Zijn verklaringen waren tegenstrijdig. Adipi nam hem mee naar de winkel en zij kocht de benodigde spullen, waaronder de terpentine. Ook kreeg hij een stok van haar en een doekje waarmee hij de brand kon stichten. Hij gooide de stok met vlammen via het raam, dat hij eerst kapotgeslagen had, naar binnen. Na deze handeling vertrok hij. De twee vrouwen, Adipi en Lafantie, zouden de achttienjarige Esser SRD 50 hebben betaald om het pand in brand te steken. Hij zou SRD 25 aan de zestienjarige Busta hebben afgestaan. Busta gaf in de rechtszaal aan dat Esser degene was die hem had gevraagd ‘om een feit te klaren’. Toen hij weigerde, gaf Esser aan dat Busta een sufferd was.
Tegen Esser kwam kantonrechter SieglienWijnhard tot het wettig en overtuigend bewijs dat hij alleen de brand zou hebben gesticht. Adipi zou medeplichtig zijn geweest aan de brandstichting. De strafeis tegen Esser was 18 maanden, terwijl tegen Adipi een celstraf van twee jaar was voorgesteld. Tegen Lafantie was er onvoldoende bewijs. Het OM vorderde daarom ook vrijspraak.
FR

error: Kopiëren mag niet!