Monorath: ‘De parlementsvoorzitter is machtiger dan de president’

dblogoParlementariër Harish Monorath kan zich niet voorstellen dat parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons op dit moment op president Desi Bouterse wacht om de Alcoa deal in De Nationale Assemblee (DNA) te laten behandelen. Volgens het assembleelid staat Geerlings-Simons als DNA-voorzitter hoger in rang dan de president en kan zij in dit geval Bouterse opdragen om het parlement uit te komen leggen over de gang van zaken bij de deal met de multinational. ‘Als zij een vergadering belangrijk acht, kan zij op elk moment een vergadering uitschrijven. Niets en niemand hoeft haar iets daarover te vragen.’ Volgens Monorath is de voorzitter van het parlement machtiger dan de president en kan zij het staatshoofd met een simpele vergadering terugfluiten. Het feit dat Geerlings-Simons op de president wacht, is een keuzebevoegdheid die zij heeft. Monorath ziet echter met het feit dat de president het gezag van de DNA-voorzitter probeert te ondermijnen.
Het assembleelid zegt dat hij zich afvraagt waarom de president drie weken voor de verkiezingen een dergelijke deal aan het afronden is. Het is overigens volgens hem ook niet zo dat het staatshoofd het parlement betrekt in dergelijke zaken, maar het parlement die de president toestemming geeft om dergelijke onderhandelingen te plegen. Monorath verwijst naar de ondertekening van de overeenkomst tussen Suriname en New Mont/Surgold. Hier had DNA de machtigingswet houdende toestemming tot het aangaan van een delfstoffenovereenkomst met Suriname Gold Company LLC (Surgold) eerst goedgekeurd. Als onderdeel van de behandeling van het wetsontwerp heeft het parlement ook zoveel mogelijk alle betrokken stakeholders geconsulteerd, voordat de deal formeel door de regering gesloten kon worden. ‘Het parlement moet zich dus inderdaad uitlaten, maar de vraag is nog steeds waarom dit niet eerder is gebeurd?’, stelt de parlementariër.
Aangezien het staatshoofd al een poos met de voornoemde onderhandelingen bezig was, had Monorath graag gezien dat deze al voor 1 april aan DNA was voorgelegd. Tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling zijn er volgens hem wel vragen over Alcoa gesteld, maar heeft zowel de coalitie als de regering nagelaten een speciale vergadering hiervoor aan te vragen.
Quorum kan een probleem worden
Indien de parlementsvoorzitter tijdens het verkiezingsreces toch nog besluit om een DNA-vergadering uit te schrijven, verwacht Monorath dat quorum zeker een probleem zal worden. Drie werken voor de verkiezingen verwacht hij in ieder geval dat volksvertegenwoordigers uit verre districten het moeilijk gaan hebben om hun veldwerk te laten en met spoed naar het parlement te komen. Daarnaast speelt de kwestie van overlopers binnen het parlement ook een rol. In de afgelopen periode zijn zes DNA-leden, te weten Patrick Kensenhuis, Noreen Cheung, Charles Pahlad, Premdew Lachman, Ramses Kajoeramari en Monorath zelf, van politieke partij ofwel fractie veranderd, waardoor het nu niet meer duidelijk is of de huidige coalitie nog bestaat.
Ook mede vanwege de versplintering binnen de coalitie, waar een ieder vindt dat zij alles zelf hebben gedaan, kan de president nu weinig rekenen op haar partners. De NDP kan hierdoor ook niet meer leunen op de steun van de Abop en de Palu. Tijd zal ook een probleem worden. Volgens de Monorath moet rekening worden gehouden met het feit dat per 25 mei 2015 het huidige parlement demissionair zal zijn. Het zou daarom niet gehoord zijn om verregaande beslissingen te nemen.
FR

error: Kopiëren mag niet!