Simons wacht op president voor DNA-vergadering

Simons.1Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt aan Dagblad Suriname dat zij op het sein van president Desi Bouterse wacht om de kwestie Alcoa in De Nationale Assemblee (DNA) te bespreken. De assembleevoorzitter zegt met verbazing kennis te hebben genomen dat oppositie parlementariërs een brief zowel voor haar als naar mediahuizen hebben gestuurd en aangeven dat het staatshoofd het parlement nimmer bij deze kwestie heeft betrokken. Het is overigens de president die volgens Geerlings-Simons haar als voorzitter van het parlement enkele dagen terug heeft benaderd om deel te zijn van de onderhandelingen die met Alcoa worden gevoerd. Hier heeft Bouterse volgens haar zelf aangegeven dat het onderhandelingsteam door zal gaan met de besprekingen en hij deze kwestie, wanneer zaken ver genoeg zijn, op het bord van het parlement zal plaatsen. De voorzitter zegt dat het niet per se in de vorm van een vergadering hoeft te zijn, maar dat zij zal kijken in welke vorm zij deze bijeenkomst zal uitschrijven. Het is volgens haar daarom prematuur om nu al een vergadering, zoals de oppositieparlementariërs hebben aangevraagd, uit te schrijven. Zij heeft wel de toezegging aan het staatshoofd gedaan om deze vergadering uit te schrijven.
Verkiezingsreces bestaat formeel niet
Geerlings-Simons geeft aan dat het niet haar stijl is om brieven in de media te bespreken. Aangezien de betrokken assembleeleden zich niet aan de protocolregels hebben gehouden, heeft zij het repliek ook via de media moeten doen. Formeel zal zij wel een schrijven naar de oppositieparlementariërs sturen. De parlementsvoorzitter geeft aan dat het zogenaamde verkiezingsreces formeel niet bestaat. Het reces betekent volgens haar dat normaal gesproken niet vergaderd wordt. “Er is altijd een parlement. Het huidige parlement eindigt pas op de dag waarop het nieuwe parlement aantreedt”, stelt Geerlings Simons. Ook het septemberreces is volgens haar geen formeel reces, omdat deze altijd onderbroken kan worden in dringende gevallen
In de brief van de oppositie wordt aan parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gevraagd om krachtens artikel 29 van het Reglement van Orde, zo spoedig mogelijk, een openbare vergadering uit te schrijven met als agendapunt “Het bespreken van de ingenomen standpunten van de regering met betrekking tot de winning en verwerking van bauxiet in Suriname, de voorwaarden waaronder deze activiteiten van Alcoa/Suralco zullen worden overgenomen en de wijze van continuering van deze bedrijfsactiviteiten na de overname”. De brief is getekend door de leden Radjkoemar Randjietsing, Chandrikapersad Santokhi, Winston Jessurun, Ruth Wijdenbosch, Paul Somohardjo, Asiskumar Gajadien, Arthur Tjin-A-Tsoi, Ganeshkoemar Kandhai en Mahinder Rathipal.
FR

error: Kopiëren mag niet!