President beslist grotendeels in voordeel politieke partijen

dblogoPresident Desi Bouterse heeft gisteren merendeels in het voordeel beslist van de politieke organisaties die beroep bij hem hadden aangetekend tegen beslissingen van de landelijke hoofdstembureaus. Abop, V7, Mega Front, Ping, APS, DOE, Palu en NDP hadden bezwaren ingediend bij de president. Uiterlijk gisteren moest de president antwoord geven op de bezwaren. De brieven zijn middels deurwaardersexploten naar de politieke organisaties gestuurd. Het staatshoofd oordeelde dat de acht kandidaten van V7, die door het hoofdstembureau van Brokopondo waren geschrapt, weer op lijst moeten worden geplaatst, omdat deze onterecht van de lijst zijn gehaald. Ook de geschrapte kandidaat van Coronie mag normaal meedoen. Sommige kandidaten waren van de lijst afgevoerd door fouten in de onderliggende stukken. In het geval van Brokopondo was het hoofdstembureau er niet van op de hoogte dat het aantal zetels in enkele ressorten was uitgebreid. Volgens V7-leider Gregory Rusland zijn alle verzoeken van de combinatie door het staatshoofd ingewilligd. Bij de Alternatieve Combinatie (AC) heeft de president ook alle verzoeken gehonoreerd. Volgens congresvoorzitter Marinus Bee hadden de hoofdstembureaus van Coronie en Saramacca de DNA-kandidaten van de AC, Hortence Monkou, de lijsttrekker in Coronie, en Harold Vriesde, nummer 2 op de lijst, geschrapt. In Saramacca was Avinash Hira ook van de lijst gehaald, omdat deze niet geen twee jaar in het district ingeschreven zou staan.
DOE en Ping halen bakzeil
Desmond Plet, woordvoerder van DOE, zegt dat het staatshoofd alle verzoeken van de partij heeft afgewezen. Het gaat om de DNA-kandidaten Juanita Rozenblad en Unice Fernand, die zich respectievelijk vanaf 8 augustus 2014 en vanaf 20 januari 2015 gevestigd hebben in het district Nickerie. Plet zegt dat beide personen voor studiedoeleinden tijdelijk verhuisd waren naar Paramaribo. ‘Ze zijn niet zomaar weggebleven, maar waren gaan studeren. Na afronding van hun studie zijn ze nu terug om hun krachten te geven aan de verdere ontwikkeling van hun eigen district.’ Ook DNA-kandidaat Regillio Dodson uit Paramaribo mag samen met een schaduwkandidaat en districtsraadskandidaat niet meedoen. Plet geeft aan dat de partij zeer teleurgesteld is in het besluit van het staatshoofd. Ook bij de Ping is bijna alles afgewezen. Voorzitter Ramsoender Jhauw zegt dat het ging om de ressortraads- en districtraadslijsten in Paramaribo en DNA-, rr- en dr-lijsten in Saramacca. In Coronie is volgens hem slechts een geval van een rr-lid goed bevonden.
Bij de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (Palu) zijn alle beroepen door de president toegewezen. Volgens ondervoorzitter Henk Ramnandanlal heeft de partij bij de president kunnen aantonen dat DNA-kandidaat Roela Muntslag wel degelijk langer dan twee jaren in het district heeft gewoond. Het feit dat zij eerder naar een ander adres is verhuisd, hoefde volgens het staatshoofd geen probleem te zijn, aangezien deze binnen het district van adres is veranderd. Voorzitter Rene Artist van de APS laat aan Dagblad Suriname weten dat de partij groenlicht heeft gehad betreffende de vier ressortraadsleden van de ressorten Rainville en Munder. Ten aanzien van de afvloeiing van haar schaduwkandidaat Moeniek Keijzer, die op de lijst met de naam MoeniekTrame voorkwam, had Artist nog geen duidelijk antwoord ontvangen. Bij Mega Front (MF) is Paulus Soegrimsingh van de lijst geschrapt. Dharm Mungra van MF zegt dat het desbetreffende kandidaat normaal mag meedoen met de verkiezingen. Volgens de MF topper ging het hier om een administratieve fout, waar de naam van de kandidaat met de hand was bijgeschreven. In geval van Saramacca kwam kandidaat Santhkoemaar Debi Tewari maar liefst op drie lijsten voor. Voor Mega Front als DNA-kandidaat, voor DOE en NDP als kandidaat ressortraadslid (rr). Op de lijst van Mega Front had Debi Tewari zijn bewilliging op eigen verzoek ingetrokken. Volgens Mungra is het juridisch gezien niet mogelijk om de kandidaat te schrappen, omdat het de gemachtigden zijn die de kandidaat van de lijst mogen terugtrekken. Debi Tewari zou volgens hem nog steeds actief binnen de combinatie zijn. Het verzoek is hier door de president afgewezen. Mungra zegt nog te overwegen juridische stappen te ondernemen.
FR

error: Kopiëren mag niet!