Adhin: ‘Slechts 5% Surinamers heeft hogere opleiding’

Adhin; slechts 5% Surinamers heeft hogere opleiding. 1‘Slechts 33% van de Surinaamse bevolking boven 15 jaar heeft een lagere school-opleiding. Ongeveer 31% een voj-opleiding; dus 60% heeft een opleiding niet hoger dan mulo. Slechts 12% heeft een middelbare opleiding en slechts 5% een hogere opleiding’, zegt de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Ashwin Adhin. Hier moet volgens hem verandering in komen. Dit is de reden waarom Adhin zaken zover wil krijgen dat de financiering voor onderwijsinstellingen geregeld wordt. ‘Als de verkiezingen er niet tussengekomen waren, dan had ik de financiering al geregeld voor alle onderwijsinstellingen. Dan was ook de financiering voor de middelbare scholen al geregeld.’ Per juni/juli 2015 gaat de onderwijsfinanciering voor hoger onderwijs in. De Onderwijs-minister zei dat ‘als het volk hem zijn zegen geeft’ hij ervoor zal zorgen dat er gespaard wordt om deze doelen te bereiken.
Adhin heeft eergisteren het Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs(SMO) voor geopend verklaard. ‘Het SMO biedt een verruiming van kansen aan jongeren’, meent de minister. De opleiding is voorlopig ondergebracht in het gebouw van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Het is een tweejarige opleiding die in de eerste fase lbo-leerlingen zal klaarstomen voor het Imeao-onderwijs. Via deze schakelopleiding kunnen ze nu gemakkelijker doorstromen naar de middelbare school en vandaaruit naar hogere opleidingen. Vroeger waren lbo-leerlingen (toen lbgo-leerlingen) verplicht om eerst het Imeao af te maken om door te stromen naar een hogere opleiding. Ondanks dit diploma verliep de doorstroming naar hogere opleidingen niet vlot.
Adhin gaf aan dat het permanente gebouw voor de opleiding, welke staat aan de Metaalstraat, bijna af is. Hij hoopt de voorfinanciering voor het afmaken van het gebouw gauw rond te krijgen, zodat er in oktober met 15 lokalen gestart kan worden. Op dit moment zijn er 8 lokalen. De school telt 189 leerlingen en 13 docenten. Onderwijs-directeur Robert Peneux geeft aan dat het instituut tot tenminste 2020 zal blijven bestaan. Hierna zal de school ook voor andere doeleinden worden ingezet, zoals het doorgeleiden van leerlingen die geen mulodiploma hebben of reeds 2 keren zijn afgewezen voor het mulo-eindexamen. Er zijn ook afspraken met het examenbureau om de leerlingen die 2 keren afgewezen zijn tussen het eerste en het tweede jaar van de opleiding wederom het toelatingsexamen voor havo en vwo te laten maken.

error: Kopiëren mag niet!