Opening eerste public-private EBS-onderstation

Frontfoto 2
Opening eerste Public Private EBS onderstationOm de stroomfaciliteit voor het nieuwe gebouw van CKC Surmac NV te kunnen garanderen, werd in 2014 voor het eerst een public-private partnerschap aangegaan tussen Kersten holding CKC Surmac NV en de NV Energie Bedrijven Suriname. Voor het eerst in de geschiedenis werd een volledig Surinaamse delegatie belast met het beheer en de bouw van een EBS-onderstation. Het onderstation staat aan de Martin Luther Kingweg (Highway) in de omgeving van mast 54. De elektriciteit die dit onderstation zal produceren, zal niet alleen door Surmac worden gebruikt, maar ook door de gemeenschap. Kersten had voor het faciliteren van haar onderneming Surmac 1 MW aan vermogen nodig. De rest van de elektriciteit zal richting Paranam, de stad en Boxel Paraweg worden gedistribueerd.
‘Het belangrijke is dat dit heel gebied wordt ontsloten’, zei EBS-directeur Willy Duiker vlak voor de opening van het onderstation. ‘Voor straks wanneer de Highway er is, is er meer bedrijvigheid. Dit gaat alleen kunnen wanneer wij vanuit de EBS in staat zijn om de nieuwe klanten van elektriciteit te voorzien. Kersten heeft hiermee ook maatschappelijk verantwoord ondernemerschap getoond. Dit is niet het laatste onderstation. Er zijn gesprekken gaande. Binnen een jaar zijn er nog meer onderstations’, vermeldt Duiker.
Marcel Eyndhoven, technisch directeur EBS, geeft aan dat het onderstation in eerste instantie werd gepland om Kersten te faciliteiten. ‘Er waren al distributielijnen hier, maar die waren niet toereikend om in de lokale behoefte te voorzien. Wij zaten wat krap met geld. Toen is Kersten met het idee gekomen van het financieren van het project. Kersten heeft alles gekocht en het gebouw opgezet. EBS zal Kersten terug betalen. Kersten heeft dus als een bank voor ons gefunctioneerd’, legt Eyndhoven uit.
Kosten ongeveer US $ 7 miljoen
Het onderstation kan volgensEyndhoven ongeveer 6000 tot 8000 nieuwe huishoudens van maximaal 3 kVA voorzien van elektriciteit. Dit onderstation maakt het mogelijk dat er 20 MW beschikbaar komt. De kosten van het onderstation waren rond de $7 miljoen. De installaties zijn naar zeggen van Eyndhoven de nieuwste en modernste.
De opening werd door minister Jim Hok van NH en de CEO van Kersten Holding, Shirley Sowma-Sumter, verricht. ‘Deze investeringen doen we niet, omdat wij het leuk vinden, maar omdat het nut ervan te zien is, omdat je geloof hebt in de toekomst en dat je je geld terug zal verdienen. Hiermee is er een compliment gemaakt aan het adres van de regering’, zei Hok.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!