Al geruime tijd komen berichten binnen dat het personeel van Huize Ashiana ontevreden is over bepaalde zaken. Zo zouden de bejaardenverzorgsters graag een verhoging van de salarissen, de vervoerstoelage en kledinggeld willen. De relatie tussen de bond en de verpleegkundigen heeft inmiddels ook een kookpunt bereikt. Het is van dien aard dat men heeft besloten zich terug te trekken uit de huidige bond en een andere bond op te richten onder leiding van Ronald Hooghart. De bondsvoorzitter van de Ashiana Werknemersorganisatie (Aswo), Murwin Leeflang, geeft aan het jammer te vinden wat zich voordoet bij Huize Ashiana. ‘Wanneer je mensen hebt in de vakbeweging die aangeven dat er naar eenheid gewerkt wordt, dan vind je het heel erg wanneer je bepaalde dingen ziet gebeuren. Je verwacht van iemand die zoveel ervaring en zoveel kennis heeft binnen de vakbeweging, dat er een behoorlijkere manier is van communiceren. Wanneer mensen denken aan hun eigen zaken die hun goed uitkomen, dingen die ze moeten doen om doelen te realiseren, dan sta je er versteld van wat ze allemaal in staat zijn te doen en te zeggen’, aldus Leeflang.
Het bestuur heeft gistermorgen vergaderd. De bondsvoorzitter geeft aan dat het bestuur van Aswo geen enkele boodschap heeft aan de oproep van de bejaardenverzorgsters om de weg vrij te maken. ‘We hebben een overeenkomst met de Staat Suriname. We zitten in een kort geding, we wachten op de uitspraak van de rechter en we gaan door met onze zaken. We weten dat binnen Huize Ashiana er leden zijn die zitten te wachten op de zaken die de staat moet nakomen en zolang wij dat hebben, gaan wij ook voor de uitvoering daarvan.’ De Aswo is volgens de bondsvoorzitter heel erg democratische ingesteld, want zelfs toen de mensen hebben gevraagd om een petitie in te dienen, heeft de bond gehoor daaraan gegeven. ‘We volgen de situatie en we houden rekening met een ding en dat zijn scenario’s. Dat zijn zaken waarmee je heel voorzichtig moet zijn.’ Leeflang zegt gemerkt te hebben dat de vakbeweging duidelijk gespleten is. Het zal dus moeilijker zijn om te werken naar die eenheid, waarover eerder gesproken werd.
‘Het is ook de taak van de vakbond om de mensen op te voeden en het is ook onze taak mensen terecht te wijzen wanneer we zien dat zaken gaan op een manier die wij niet leuk vinden. De schade die er nu gedaan is, is van dien aard dat de minister gewoon tegen ons gaat zeggen dat er twee bonden zijn en dat we zelf onze zaken moeten uitvechten. Wat gebeurt er met het belang van de rest? Hun belangen worden dan aan de kant gezet. Het bestuur van Aswo is er nog en wij hebben hedenmorgen nog contact gehad met het ministerie. Wij hebben contact gehad met de minister op basis van de ontwikkelingen die zich voordoen en de minister heeft ons wat vragen gesteld.’ De bondsvoorzitter heeft keer op keer de medewerkers gevraagd dat niemand een wig moet drijven tussen hen en de bond. ‘In eenheid zijn we sterker dan wanneer we verdeeld zijn.’