Harvey Read: ‘Leiders laten zich omkopen en laten hun mensen in de steek’

Harvey Read 2Harvey Read staat voor de SPA op de 3de plaats op de lijst van V7 in Para. Read is een geboren en getogen Paraan, ondernemer, werkzaam op de luchthaven en heeft ook affiniteit met de vakbond. Naar Read zijn mening heeft Para een niet te onderschatten potentie voor de toekomst van Suriname.
‘Ik heb een areaal van 5 hectare,waarop ik ananas verbouw. Ik ben dus geen kleine ondernemer in het telen van ananas. Vandaar dat ik zeg dat Para veel potentie heeft als het gaat om landbouw’, aldus Read. De mijnbouwsector is volgens Read een sector waar er geen toekomst in gezocht moet worden. ‘Deze regering heeft een start gemaakt met de ontwikkeling van de landbouw, maar zij heeft het zodanig gedaan dat er geen garantie is voor duurzaamheid. De agrarische sector is de toekomst van Suriname’, stelt de V7-kandidaat. Read heeft zich voor het eerst beschikbaar gesteld voor de verkiezing van de volksvertegenwoordigende lichamen. ‘De ideologieën van de SPA zijn mij met de paplepel meegegeven. Ik heb altijd achter de schermen gewerkt’, vertelt Read.
Grondenrechten
Read maakt zich voornamelijk sterk voor het grondenrechtenvraagstuk. ‘Ik zie dat leiders, met name Inheemse leiders, zich laten omkopen en hun mensen dan in de steek laten. Ik denk dat om zeggenschap te hebben je in het politieke centrum moet komen. Politiek is een middel. De assemblee is een forum, waar je het belang van de mensen zou kunnen dienen op een zodanige manier dat je weet dat je toch een bijdrage kan leveren’, beweert Read. Naast het grondenrechtenvraagstuk denkt Read ook aan de boedelkwestie van de plantages in Para.
Sport
‘Ik zit al langer dan 15 jaar in de sport. Voor Para wil ik gezonde en voldoende recreatie gerealiseerd krijgen. Wij vergeten de senioren niet, maar we moeten ons ook focussen op de jeugd. Sport is een goede afleiding, een afleiding voor drugs en alcohol. Met sport wordt er discipline aangeleerd. Voor de ouderen verbetert sport de kwaliteit van het leven’, legt Read uit.
Vakbeweging
‘De vakbeweging staat garant voor werkgelegenheid. Vandaar dat de SPA altijd affiniteit heeft met de vakbeweging. Als je werkgelegenheid hebt gecreëerd, dan moet je ook ervoor zorgen dat het bewaard blijft. De vakbeweging moet ook ervoor zorgen dat het loon dat je verdient, waardevast blijft. Het moet niet zo zijn dat je SRD 1.000 verdient, je gaat naar de winkel en komt met een halve pond gehakt naar buiten’, zegt Read.
Naar mening van Read verdient de zittende regering geen periode van 5 jaar. ‘De regering van vandaag is hoe je het ook draait of keert, een NDP-regering. Ik werk met statistieken. Ik volg de zaak sinds 2010. Als ik de Surinamers op straat zie komen, en hoor gillen voor nog 5 voor de zittende regering, dan bloedt mijn hart. Er zijn Surinamers die lui zijn om na te denken. Surinamers willen niet lezen. Wij hebben zoveel bewijzen, die aantonen dat het niet goed gaat in het land. Je ziet bijvoorbeeld dat mensen onze belastinggelden gewoon verbrassen. En in plaats van dat de president echt ingrijpt, beloont hij die mensen en worden zij gepromoveerd naar hogere posities’, aldus Read.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!