Binnen 3 dagen beroep bij afwijzing hoofdstembureau

dblogoHet traject naar de verkiezingen toe wordt in rap tempo voortgezet. Politieke partijen die deelnemen aan de stembusgang konden op 9 april tussen 8.00 – 15.00 uur de kandidatenlijsten ter verkiezing van leden op DNA, dr- en rr-niveau indienen bij de hoofdstembureaus. Nu de datum en tijdstip van de officiële indiening van de kandidatenlijsten zijn verlopen, wordt het belangrijk te weten welke partijen nu officieel aan de verkiezingen van 25 mei mee zullen doen om regeermacht te kunnen verwerven. Het enkel indienen van de kandidatenlijsten is immers niet voldoende om te kunnen spreken van deelname van deze partij. De hoofdstembureaus zijn afgelopen donderdagmiddag reeds begonnen met het onderzoek naar de geldigheid van de ingediende stukken door de 11 politieke partijen en combinaties. Indien bij onderzoek blijkt dat er één of meer verzuimen zijn, dan zal het hoofdstembureau onmiddellijk en middels aangetekende brief of gedagtekend ontvangstbewijs kennis geven aan hen, die de lijst hebben ingeleverd, alsmede het bestuur van de politieke organisaties. Binnen 3 dagen na de dag waarop de kennisgeving is verzonden, kunnen indieners van kandidatenlijsten de fouten corrigeren op het secretariaat van het betreffende hoofdstembureau. Dit gebeurt in de periode 10 tot en met 13 april.
Tussen 10 en 17 april zullen de geldig bevonden kandidatenlijsten voor een ieder ter inzage worden gelegd. In deze periode moet ermee rekening worden gehouden dat uiterlijk op de 8ste dag na de inlevering van de kandidatenlijsten het desbetreffende hoofstembureau een beslissing zal nemen omtrent de geldigheid van de kandidatenlijsten, alsmede handhaving van de daarop voorkomende kandidaten. Bij eventuele ontevredenheid bij de beslissingen mag de indiener tussen 10 en 20 april in beroep gaan bij de president. Uiterlijk 28 april zal het staatshoofd dan een eindoordeel moeten vellen. Volgens lid 1 van de artikelen 52, 68 en 83 uit de Kiesregeling zal president Desi Bouterse moeten motiveren waarom hij een eventueel verzoek toe- of afwijst. Dit heeft zich reeds in 2010 afgespeeld toen de A Combinatie (Abop, BEP en Seeka) zich te laat aanmeldden bij de hoofstembureaus in Paramaribo, Wanica en Para. Deze combinatie vroeg de president om haar in staat te stellen deel te nemen aan de verkiezingen in de voornoemde districten. Benadrukt werd dat de hoofdstembureaus geweigerd hadden de kandidatenlijsten aan te nemen, terwijl ze aangegeven hadden dat ze onderweg waren. Oud president Ronald Venetiaan verklaarde zich onbevoegd om een besluit in dit geval te nemen.
Ook waren er in 2010 gevallen waarbij hoofstembureaus kandidaten van BVD/PVF, Nieuw Front, Megacombinatie, Volks Alliantie en DUS geschrapt hadden van de lijst. Het ging om personen die op 2 lijsten hadden getekend en ook 2 maal hebben bewilligd. Volgens de Kiesregeling moeten de mensen die dubbel voorkomen op kandidatenlijsten worden geschrapt. Dit was niet gebeurd in Saramacca. Twee kandidaten konden daar kiezen en ze kozen voor de BVD/PVF-combinatie. Het Onafhankelijk Kiesbureau gaf president Ronald Venetiaan te kennen dat dit niet acceptabel was. Daarnaast was enkele kandidaten van de lijst geschrapt, omdat ze de leeftijd van 21 jaar nog niet hadden bereikt. Ook hierover zijn eerder opmerkingen gemaakt dat nergens in de Kiesregeling zou staan dat kandidaten op ressortniveau ook 21 jaar zouden moeten zijn. Voor dit jaar heeft Ping reeds te kennen gegeven in beroep te zullen gaan bij het staatshoofd voor afwijzing van haar dr- en rr-lijsten in Paramaribo.
Het verkiezingstraject is echter hiermee niet gesloten. Na het besluit van de regeringsleider zal onmiddellijk op 29 april het hoofstembureau in openbare zitting de geldige kandidatenlijsten naast elkaar in volgorde op een verzamellijst plaatsen. Hierna vindt de loting van de volgorde plaats en worden de lijsten in het openbaar voor inzage gelegd.
FR

error: Kopiëren mag niet!