Guyana kan reciprociteit tegen Surinaamse ambassadeur toepassen

dblogoSonny Hira, ex-ambassadeur voor Suriname in Brazilië tevens VHP-topper, zegt aan Dagblad Suriname dat het ‘hemdscheurincident’ van de Guyanese ambassadeur, Keith George, niet als een normale zaak gezien moet worden. Volgens de ex-diplomaat kan de regering van Guyana altijd nog opteren om reciprociteit toe te passen tegen de Surinaamse ambassadeur in Guyana, NishaKurban-Baboe. Reciprociteit of wederkerigheid is een begrip in het internationaal recht dat aangeeft dat een ontvangstaat altijd ervoor kan kiezen om dezelfde behandeling aan een diplomaat van de zendstaat te geven. Hira zegt dat hij dit vaak ziet gebeuren bij gevallen, waarbij diplomaten uit een land worden gezet. Een voorbeeld is een geval in 2008, waarbij de Verenigde Staten van Amerika (VS) zowel de ambassadeur van Bolivia als die Venezuela naar huis stuurden, toen de Amerikaanse ambassadeurs door de twee landen ook werden uitgezet. ‘Wanneer de regels van het Verdrag van Wenen niet strikt worden nageleefd in het ene land, moet er rekening mee worden gehouden dat het andere land ook iets dergelijks zou kunnen doen’, stelt de oud-ambassadeur.
Hira benadrukt dat al deze zaken zijn opgenomen in het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer, een overeenkomst gesloten aan het begin van de jaren ‘60 tussen de onafhankelijke staten die lid waren bij de VN. Hieronder vallen de privileges en de onschendbaarheid of immuniteit van diplomaten en diplomatieke vertegenwoordigingen.Volgens Hira wordt er uitgegaan van een stukje immuniteit ten aanzien van het grondgebied van de ambassade en de residentie van de ambassadeur. Ook de bij de ambassade aangesloten diplomaten vallen hieronder. Het ander personeel van de ambassade heeft geen diplomatieke status. Bij de diplomaten hoort natuurlijk ook de status van diplomaat en is daarin ook opgenomen de immuniteit. Deze immuniteit is volgens hem van belang vanwege het feit dat een diplomaat ongeremd zijn werkzaamheden zou moeten kunnen uitoefenen, zonder dat hij op welke manier dan ook vervolgd zou kunnen worden door de ontvangstaat, de staat waar hij is gedetacheerd. ‘Men gaat ervan uit dat het grondgebied van het ambassadegebouw en ambassade onschendbaar zijn. Dat wil zeggen dat zonder toestemming van het hoofd van de post, in dit geval ambassadeur of charge de affaire, het grondgebied en gebouw van de ambassade niet betreden mogen worden. Als dat toch gebeurt, zijn de consequenties voor de overtreder’, aldus Hira. Naast dit verdrag bestaat ook het Verdrag van Wenen inzake consulair verkeer. Dit is een internationaal verdrag waarin de immuniteiten en privileges van consulaire ambtenaren zijn vastgelegd.
Ten aanzien van de immuniteit is het van belang om te weten dat ook personen die asiel vragen bij een ambassade, niet aangeraakt kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is klokkenluider Edward Snowden, die bij de Ecuadoriaanse ambassade is ondergedoken. Volgens Hira kunnen noch agenten van de VS noch van Engeland hem daar gaan halen op grond van deze regelgeving.
Indien dat toch gebeurt, zijn de consequenties voor de overtreder. In het geval van Guyana moeten wij volgens de oud-ambassadeur rekening mee houden dat er een protestnota zou kunnen uitgaan van de Guyanese regering naar de Surinaamse regering. Hiermee moet volgens hem echter voorzichtig worden omgegaan, omdat het onderzoek nog niet uitgewezen heeft wat zich precies heeft voorgedaan. In de protestnota kan worden aangegeven dat protest wordt aangetekend ter zake de overtreding van diplomatieke wetgeving en dat van de Surinaamse regering verwacht wordt dat die regelgeving nauwgezet wordt nageleefd. Ambassadeur Keith George van Guyana zal eerst verslag over het gebeurde sturen naar de minister van Buitenlandse Zaken in Guyana. Samen met het rapport van de Surinaamse politie zullen beide regeringen volgens Hira naar een oplossing moeten zoeken om zaken niet te laten escaleren. De oud-diplomaat vindt het wel een goede zaak van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, die ervoor gekozen had om terstond kennis van de zaak te nemen. Hij hoopt dat zaken zo snel mogelijk door beide landen worden uitgesproken.
FR

error: Kopiëren mag niet!