Michael Miskin: ‘Er is nooit een departement Technologische Ontwikkeling geweest’

michaelPremier Keith Mitchell van Grenada zegt dat meer Caribische leiders de link tussen wetenschap en technologie en de economische groei beginnen te waarderen. Mitchell moet de aanbevelingen van de zojuist afgesloten vergadering van de Caribische Gemeenschap (Caricom) over technologie voorleggen aan de volgende regionale top in juli. ‘Het regionale leiderschap is nu op het punt waar we goed begrijpen dat we geen keus hebben’, zegt Mitchell. ‘Ik denk dat ik nu al een tijdje opkom voor deze kwestie en wat we krijgen, is dat meer leiders absolute verantwoordelijkheid accepteren om deze kwestie te ondersteunen’, voegde hij eraan toe. In Suriname is er een ministerie die belast lijkt met de technologische ontwikkeling, namelijk het Ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM). Op technologisch vlak is er niet veel activiteit. ‘Bij mijn aantreden heb ik voorgesteld om de departementen Milieu en Technologische Ontwikkeling van het departement af te doen, of tenminste de bevoegdheid van de minister van ATM weg te halen. Ik stelde voor dat Technologische Ontwikkeling (TO) naar de universiteit gaat. Het is zo gebleven. Ik heb mij de afgelopen jaren gefocust op het directoraat Arbeid. Het ministerie heet wel ATM, maar in het organogram komt de poot TO niet voor. Het beleidsgebied komt dus niet voor. Toen ik op het ministerie aankwam, was men bezig dat nog te ontwikkelen. TO bestond uit twee kamers en vijf medewerkers. Toen ik voorstelde om TO bij Onderwijs onder te brengen, hebben vier van de vijf medewerkers overplaatsing gevraagd. Er is geen departement Technologie. Het zit wel in de taakstelling van het ministerie van ATM, maar er is eigenlijk nooit een departement TO geweest’, legt Miskin uit.
Het organogram van ATM kent volgens de minister maar twee directoraten, namelijk Arbeid en Milieu. Het lag ook in de bedoeling om TO onder te brengen bij een onderdirectoraat of naar een directoraat. Dat is dus nooit gebeurd.
Cijfers tonen aan dat verschillende landen, van Rwanda tot Colombia, steeds meer van hun bbp in de technologie investeren en de vruchten hiervan plukken. Mitchell wees erop dat de regio het voorbeeld van landen met succesverhalen in wetenschap en technologie moet volgen. In Suriname moeten wij de basis nog vorm geven.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!