Eerste blanke Europeanen verschenen 8000 jaar geleden

dblogoOp basis van prehistorische vondsten wordt aangenomen dat de eerste Indianen ongeveer 10.000 jaar geleden Suriname hadden bereikt. Eeuwen lang leefden er Indiaanse volken in Suriname. Zij leefden in een cultuur zonder geweld. Ze leefden van jacht en visserij. In 1499 werd hun rust verstoord. De blanke Spanjaarden kwamen aan op “De Wilde Kust” (de kust van Suriname en Guyana). Hojeda, die de noordoostkust van Zuid-Amerika ontdekte, vond niets nuttigs en waardevols in die landen. Dus lieten de blanken de regio lange tijd met rust, totdat na 50 jaar een gerucht ging, genaamd El Dorado. De blanken geloofden dat er ergens in Zuid-Amerika een stad was waar alles van goud was. Vanaf toen begonnen de blanken weer volop tochten te organiseren naar Zuid-Amerika. De blanken bedachten om een sterkere ras dan het Indiaanse ras in te voeren, het Afrikaanse ras. Zo ontstond de slavenhandel in Suriname. Dit gebeurde rond 1600. De Afrikanen waren zwart, dus volgens de blanken geen mensen. Het waren in hun denktrant eerder een soort dieren. Dit waren voor de Europeanen genoeg redenen om de Afrikanen als slaaf te gebruiken.
Wetenschappers hebben nu een theorie mogen uitvinden die zaken nog frappanter maakt. Europeanen hebben pas de afgelopen 8.000 jaar een blanke huidskleur gekregen, zo blijkt uit een nieuwe genetische studie. Dat maakte een internationaal team van onderzoekers deze week bekend op het jaarcongres van de American Association of PhysicalAnthropologists in St. Louis, Missouri.
De onderzoekers analyseerden genetisch materiaal afkomstig van 83 skeletten uit verschillende Europese regio’s. De eerste Europeanen die ongeveer 40.000 jaar geleden vanuit Afrika het continent betraden, hadden een donkere huidskleur.
Uit de studie blijkt dat jagers-verzamelaars die rond 8.500 voor Christus in Spanje, Luxemburg en Hongarije leefden, ook nog donker getint waren.
Uit een analyse van genetisch materiaal uit Scandinavië blijkt dat daar zo’n 7.700 jaar geleden al een blanke huid voorkwam, samen met blauwe ogen. Minder pigment in de huid is gunstig in gebieden waar de zon minder sterk is, omdat het lichaam in de huid onder invloed van zonlicht vitamine D aanmaakt.
Boeren
Toen er rond 6.000 jaar geleden blanke boeren uit het Nabije Oosten, Europa binnen trokken, werd de blanke huidskleur pas dominanter, ook in de zuidelijke delen van het continent, blijkt uit het genetisch materiaal.
Volgens wetenschappelijke consensus werden Europeanen al rond 40.000 jaar geleden blank. Een studie van een 7.000 jaar oud skelet die vorig jaar in Nature verscheen, deed al het vermoeden rijzen dat dit pas korter geleden het geval was.
Vis
Deze en de nieuwe resultaten sluiten ook aan bij een andere studie van vorig jaar in PNAS, waarin een veranderd dieet als mogelijke oorzaak voor de kleurverandering in de afgelopen duizenden jaren werd aangewezen.
Toen de Europeanen stopten met jagen, aten ze plots veel minder vis en orgaanvlees, waardoor ze voor hun vitamine D op hun huid aangewezen waren.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!