Het MC/NDP-assembleelid Theo Vishnudatt hekelt het feit dat de oppositie nu de grote redder in het parlement komt spelen, terwijl juist haar onbezonnen en onmaatschappelijk optreden het gehele land in een hachelijke situatie heeft gebracht. De parlementariër zegt aan Dagblad Suriname dat men zelfs kan praten over een overmachtsituatie. ‘Jullie zijn toch regeercoalitie, breng dan je quorum zelf op. Toon dat jullie de meerderheid hebben. Quorum verlenen mag als politiek-strategisch wapen worden ingezet, dat is geoorloofd, basta!’ Deze en andere minachtende en arrogante kreten werden volgens Vishnudatt in het najaar van 2014 naar het hoofd van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en andere coalitieleden geslingerd. Op donderdag 12 februari was het wederom raak toen VHP-parlementariër Mahinder Jogi tijdens een punt van orde in het parlement opmerkte dat hij de vrees van de regering, voor het niet beschikken van voldoende financiële middelen voor de verkiezingen, begrijpt, aangezien de coalitie nu met 24 zetels niet in staat zou zijn om zelfstandig te kunnen vergaderen. De oppositie zou daarom rekening gehouden hebben met het belang van de begrotingen en daarom geen motie van wantrouwen hebben ingediend. Jogi benadrukte dat de motie niet nodig was, omdat de regering na 4 maanden toch zou worden afgestraft. De opmerking van de VHP’er zorgde voor aardig wat commotie binnen het hoogste college van staat.
‘Toen er quorum nodig was, weigerde de oppositie consequent om quorum te verlenen. Daardoor konden de voorbereidende commissievergaderingen, om uiteindelijk te komen tot de openbare behandeling van de begrotingen, keer op keer geen voortgang vinden. Nu vragen zij verwijtend en met stemverheffing aan de voorzitter wanneer de behandeling van de begrotingen op de agenda komt’, stelt Vishnudatt. De NDP’er vindt dat het stoere gedrag van de oppositionele partijen nu ineens veranderd is in een smeekgedrag, aangezien zij nu zelf ook beseffen dat de goedkeuring van de begrotingen noodzakelijk is voor het houden van de verkiezingen. Het assembleelid vraagt zich af of men nu eindelijk door heeft dat de politieke strategen en adviseurs van deze oppositionele leden, hun machtsdronken gevoerd hebben en op het verkeerde been hebben gezet. ‘Uiteindelijk heeft men na ontnuchtering zijn eigen braaksel moeten inslikken’, aldus Vishnudatt.
De NDP-parlementariër zegt dat de parlementsvoorzitter haar vergaderschema in huishoudelijk verband heeft besproken, waarbij is aangegeven dat met de behandeling van de begrotingen in de eerste helft van maart wordt aangevangen. Hij hoopt dat de oppositie haar obstructief en destructief handelen nalaat. Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken heeft meerdere malen gesteld dat zijn ministerie over de financiële middelen heen is om de verkiezingen verder te organiseren. De goedkeuring van vooral de suppletoire begroting van SRD 80 miljoen van Biza geniet daarom prioriteit.
FR