Op 10 februari hield het Sivis een lezing over de transcendente meditatietechniek (TMT). Middels de lezing werd uitgelegd wat de waarde is van regelmatige beoefening van de eeuwenoude transcendente meditatietechniek op het werk, productiviteit en werkplezier, in het bijzonder de invloed op de geestelijke ontplooiing en gezondheid. De inleider was Imro San A Jong, leraar in de TMT. Volgens San A Jong heeft TMT een heel belangrijke plaats in het leven van de mens. “Bij een werkweek van 8 uur per dag, zal meer dan 40.000 uur van het leven aan werk worden besteed. De grootse intensiteit die de mens meemaakt, komt van het werk”, zei San A Jong.
Werk kan heel veel druk veroorzaken door deadlines die gehaald moeten worden, verandering van politiek klimaat, saaiheid van het werk, teleurstelling en onheuse en oneerlijke behandeling. Dit kan allemaal tot stress en stressgerelateerde aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, slapeloosheid, astma en hyperventilatie, leiden. “Meditatie geeft innerlijke rust dat maakt dat de mens op een vredige manier met zaken kan omgaan”, stelt San A Jong.
De lezing werd bezocht door ongeveer 70 personen. De grootste groep van deelnemers bestond uit cursisten van de basisopleiding en vakbondsvrienden van Sivis.
Victor Jones, directeur Sivis, gaf aan dat dit de eerste lezing is voor het jaar 2015. “Sivis staat bekend om haar continue lezingencyclus. Het zal natuurlijk afhangen van de belangstelling en de interactie om aan zo een lezing een vervolg te geven. Als wij letten op het belang, dan is het niet uitgesloten dat er meer hiervan zullen volgen”, aldus Jones.
Kavish G.