In het Caribisch gebied is er sprake van stijging van de cybercriminaliteit. De Caribische Cyber Security Center (CCSC) heeft een track record van het nauwkeurig voorspellen van de bedreigingen waarmee o.a. het Caribisch gebied in het komende jaar geconfronteerd zal worden. In het Caribisch gebied wordt aangeraden om veiligheidstesten op te nemen in de ontwikkeling van software, bij het upgraden van de levenscyclus van nieuwe software en bij het ontwikkelen van webapplicaties. De realiteit is dat sommige organisaties in het Caribisch gebied al in gedrang komen. Zij zullen de effecten van deze evoluerende digitale bedreiging in de komende weken en maanden voelen. Dit is zeker het geval in Suriname, alwaar nog steeds geen cyberwetgeving bestaat.
Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie had in maart 2014 gezegd dat er een afdeling Cybercrime zou komen, maar inspecteur Humprey Naarden van de afdeling Voorlichting zegt dat er nog geen aparte afdeling tot stand is gekomen. De afdeling Fraude van de politie is belast met zaken die gepaard gaan met cybercrime. ‘De politie heeft materiaal nodig als het komt op cybercrime, want zonder wetgeving kan er niet gesteld worden dat elektronisch bewijs geldig bewijs is’, zegt Naarden.
Het ministerie van Justitie en Politie is al geruime tijd bezig met het voorbereiden van wetgeving tegen cybercrime. Naarden zegt dat de bestaande wetten, zoals het Wetboek van Strafrecht en van Strafvordering, aangepakt moeten worden. In deze wetboeken is over elektronisch bewijsmateriaal – bijvoorbeeld sms, e-mails, Whatsapp-berichten – niets geregeld. De wetgevende macht moet hieraan wat doen. De afdeling Wetgeving van De Nationale Assemblee (DNA) geeft aan dat er nog geen commissie is benoemd voor wetgeving tegen cybercrime, gezien deze nog bij het ministerie van Justitie en Politie ligt. Vandaar het nog nergens op de lijst van DNA voorkomt.