Een aantal autobanden, wat hout en brandstof werden ingezet voor de verbranding van de eerder in beslag genomen partij cocaïne. Onder leiding van de officier van justitie, Cynthia klein, en hoofdinspecteur Dennis Becker (hoofd afdeling Drugsbestrijding Korps Politie Suriname) vond op zaterdag 24 januari op een afgelegen plek de vernietiging plaats van de op 16 januari in beslag genomen partij drugs. Er zijn ook andere kleine hoeveelheden drugs die door de politie in beslag waren genomen, maar die partijen worden naar zeggen van de hoofdinspecteur in een verbrandingsoven vernietigd.
Verandering van plaats
Het is niet de eerste keer dat er op deze locatie een partij drugs is vernietigd. Becker geeft aan dat de keuze op de locatie is gevallen vanwege het feit dat er geen mensen in die omgeving wonen en zodoende geen schade wordt aangericht aan personen. Hij merkt wel op dat het niet een milieuvriendelijke manier is om cocaïne te vernietigen. Dat zou moeten geschieden in een grote oven, maar daarover beschikt het korps niet.
Controle geen daad van vijandschap
De aanwezige pers mocht voor de controle aanwijzen welke pakken open moesten worden gemaakt. De Narcoticabrigade was ter plekke en voerde in bijzijn van alle aanwezigen de testen uit. Na een aantal pakken getest te hebben, werd er door de officier van justitie toestemming gegeven om de partij in brand te steken.
Nieuwe ontwikkelingen in de zaak
Tijdens de persconferentie op 20 januari werd aangegeven dat de partij drugs zou worden vernietigd als het onderzoek dat toelaat. Over de ontwikkelingen van het onderzoek kon de hoofdinspecteur geen informatie verstrekken, maar gaf wel aan dat de partij drugs niet meer nodig was voor het onderzoek. ‘We hebben het verslag van het lab, waaruit blijkt dat het om cocaïne gaat, en dat is voor ons belangrijk’, aldus Becker.
Speciale politie-eenheden hadden de partij drugs op vrijdag 16 januari 2015 ontdekt in een graafmachine op een terrein aan de Industrieweg-Zuid in Paramaribo. Achteraf werden 4 verdachten gearresteerd, te weten 2 Surinamers, een Nederlander en een Duitser. Het ging om cocaïne met hydrochloride, ofwel zuivere cocaïne, met een gewicht van bijkans 430 kilogram, die een inkoopwaarde had van ongeveer Euro 2 miljoen (verkoopwaarde in Nederland Euro 200 miljoen).
Kavish G.