‘Ik weet niet wat er met Bouterse gebeurt. Gewoon staat de man op een dag op een neemt het besluit om een treinverbinding tot stand te brengen.’ Oud-diplomaat en politicus Arnold Kruisland die woonachtig is in Lelydorp, vindt het belachelijk dat de hoogste man van het land niet eens kan inzien dat hij een ellende zal creëren middels de treinverbinding. Er is helemaal geen studie geweest die uitgewezen heeft dat een treinverbinding een noodzaak is. Een rit met de trein kost bijkans SRD 15, zeker vele malen duurder dan de reguliere particuliere en staatsbussen. Verder gaan de passagiers gekenmerkt worden met vele ongemakken. De trein brengt je niet verder dan Poelepantje, terwijl het huidig busvervoer tot in het centrum rijdt. Ook zijn er speciale instapplaatsen. Wat normaal het geval is dat de passagier vlak voor een winkel instapt met al haar tassen vol boodschappen of vlak voor haar poort uitstapt met haar boodschappen, zal er niet zijn bij de trein. ‘Dat ding wordt gewoon een ellende.’
Liever een treinverbinding tussen Onverwacht en het binnenland
Kruisland stelt dat Bouterse wel zou scoren indien hij zou besluiten om een treinverbinding tot stand te brengen tussen Onverwacht en het binnenland. De noodzaak hiervoor voor zowel transport van passagiers als andere goederen is er wel. Want vanwege de treinverbinding tussen Onverwacht en Poelepantje zullen tal van tussenwegen afgesloten moeten worden. Vooral de bewoners woonachtig in de zijstraten zullen het gelag moeten betalen alsook de handelaren. Volgens hem is Bouterse gewoon op zoek naar iets wat naar hem vernoemd kan worden. ‘Hij ziet het aan de benaming van de Wijdenboschbrug. Want tot nu toe heeft hij niets dat naar hem vernoemd wordt, behalve de Krijgsraad en het 8-Decemberstrafproces.’ Kruisland benadrukt dat de bewindslieden hun les niet hebben geleerd. Middels de bouw van de Wijdenboschbrug en de brug over de Coppenamerivier dachten zij ook dat zij de harten gewonnen hadden van de bewoners in Commewijne, Albina, Nickerie en Coronie. Niets bleek minder waar te zijn. Zij zijn faliekant door het volk afgewezen.
Nederland neemt onnodig risico
Kruisland neemt geen blad voor zijn mond en zegt dat Nederland onnodig risico neemt om de treinverbinding te financieren met een bedrag van Euro 150 miljoen. Vooral tegen de achtergrond dat de verkiezingen al over 5 maanden plaatsvinden. In feite zou de oppositie een krachtig standpunt moeten innemen dat, indien zij aan de macht komen zij de schuldaflossing aan Nederland beslist niet op hun prioriteiten lijst zullen plaatsen. Zij zullen volgens de politicus zelf druk doende zijn om de financiële chaos op te ruimen die gedurende regering Bouterse is gecreëerd. Dat Nederland het risico wil dragen om de treinverbinding te financieren 5 maanden voor de verkiezingen, gaat volgens hem zijn verstand te boven. ‘De oppositie moet tijdig een waarschuwend geluid laten horen dat zij beslist niet gaat opdraaien voor de schuld wanneer zij regeermacht hebben verworven.’ Kruisland zegt ook dat niet vergeten moet worden dat de treinverbinding geen florerend bedrijf is waar de onkosten binnen ‘no time’ zijn terugverdiend. Integendeel betreft het een verlieslatend project dat de beleidsmakers meer problemen zullen bezorgen.
Raadsadviseur Jozefzoon is de grootste mislukkeling
De raadsadviseur van de president, Eddy Jozefzoon, die belast is met dit project wordt door Kruisland bestempeld als de grootste mislukkeling. ‘Wat voor kaas heeft hij gegeten van treinverbindingen opzetten. Een paar keren in Nederland in een trein zitten, maakt je niet tot een treindeskundige.’ Dezelfde Jozefzoon heeft miljoenen SRD’s verbrast door zogenaamd nieuwe schoolboeken te introduceren op de Surinaamse scholen. Dit project is uiteindelijk een ware fiasco geworden.
Asha Gajadien-Bhagwat