Wildgroei pompstations roept vraagtekens op bij SSEB

Wildgroei van pompstations roept vraagtekens op bij SSEBSirodjenie Jankie, ondervoorzitter van de Surinaamse Service Station Exploitantenbond (SSEB), constateert een wildgroei bij de pompstations. “Dit baart de bond veel zorgen”, zegt Jankie aan Dagblad Suriname. ‘Aan de andere kant heb je dan de liberalisatie waardoor servicestations als paddenstoelen uit de grond rijzen.’ Dat mag en kan, maar Jankie vindt tegelijkertijd dat de vergunningsvoorwaarden en andere regels voor alle pompen gelijkgesteld moeten worden. De GOw2- of SOL-stations zijn volgens Jankie gebonden aan de betreffende oliemaatschappijen en zijn dus gemakkelijk te controleren door de afdeling Economische Delicten van het ministerie van Handel en Industrie. Zo worden de pompen van de pompstations aangesloten bij de SSEB regelmatig geijkt en wordt ook nagegaan of de prijzen correct zijn. Zij vraagt zich daarom af hoe de andere pompen, de zogenaamde witte pompen die niet aan een maatschappij gebonden zijn, zich onderwerpen aan deze controle. ‘Hoe kunnen wij zien dat het zelfs legale olie is?’, vraagt de SSEB-ondervoorzitter zich af. Jankie zegt zelfs zover te willen gaan als het keuren van de brandstof die bij alle pompen wordt aangeboden, omdat de consument uiteindelijk de dupe van slechte kwaliteit brandstof wordt.
Verhoging winstmarge niet aan de orde
De servicestations aangesloten bij de SSEB hanteren momenteel een winstmarge van SRD 0,12.5 cent per liter. Jankie zegt dat het wel normaal is als een pomphouder tijdens een actie zijn winstmarge omlaag brengt om zijn bedrijf te promoten. Echter zullen er wel vraagtekens rijzen indien deze pomphouder voor een langere termijn dezelfde winstmarge blijft hanteren. De onderhandelingen voor de verhoging van deze winstmarges zijn volgens haar echter nog niet aan de orde. Zij wil liever de sector geordend hebben, omdat een winstmarge de bond niets oplevert indien de witte pompen misbruik blijven maken.
Pompprijs ongelode benzine ook beneden de SRD 4
De pompprijs van ongelode benzine zal vrijdag ook verder neerwaarts gaan. Aubrey Nai Chung Tong, directeur van GOw2, zegt aan de krant dat de huidige internationale ontwikkelingen van de olieprijzen duidelijk aantonen dat de pomprijzen zelfs beneden de SRD 4 zullen gaan. Het bewijs hiervan is trouwens ook de prijs van diesel die na drie jaar wederom minder dan SRD 4 kost. Bij GOw2 is de dieselprijs per maandag SRD 3,96 en van unleaded SRD 4,11. Nai Chung Tong zegt dat de dalende trend al een tijdje te merken is, maar zegt ook dat hij niet opgemerkt heeft dat de autobestuurders nu extra komen tanken. ‘Enkele mensen zouden nu eerder met hun auto op straat gaan, in plaats van met hun tweewieler. Dit zorgt niet voor een opmerkelijk verschil’, benadrukt de GOw2-topman.
Lage pompprijs betekent niet dat de winstmarge omlaag gaat
Ook Jankie is positief gestemd, omdat de consument nu in staat is om veel meer te besparen en zo dus meer ruimte heeft om geld uit te geven. Lage pompprijzen betekenen volgens haar niet dat de winstmarge ook omlaag gaat. Dit, omdat SSEB een vaste winstmarge hanteert.
De wereldmarktprijs van olie is deze week gedaald naar het laagste niveau in vijf jaar. Het gevolg is dat de Russische munteenheid, de roebel, is gedaald. Aan de andere kant ondermijnt de vrees over vertraging van de industriële ontwikkelingen in Europa en China het wereldwijde vertrouwen. De prijs van Brent-olie is gekelderd naar US$ 67,53 per vat, wat de laagste is sinds oktober 2009. De Amerikaanse ruwe olie noteert US$ 65,65 per vat en is daarmee het goedkoopst sinds juli 2009.
FR

error: Kopiëren mag niet!