Het aandeel dat de Staat Suriname moet opbrengen om deel te nemen aan de gouddeal in het Nassaugebied zal door Staatsolie worden opgebracht. De Staat heeft een delfstoffenovereenkomst gesloten met de Suriname Gold Company LLC (Surgold). Het staatsbedrijf koopt voor US$ 300 miljoen in deze megagoudmijn en neemt hierdoor de volle 25% van Surgold voor haar rekening. Staatsolie heeft deze informatie inmiddels medegedeeld aan haar personeel. Het staatsbedrijf zal een dochteronderneming oprichten die de lening samen met Surinaamse en buitenlandse bankinstellingen moet rond krijgen. Staatolie hoopt met deze investering haar verdiencapaciteit fors te verhogen.
Eind 2016 moet de mijn operationeel zijn
Newmont Mining Corporation, de op één na grootste goudproducent in de wereld, gaat deze nieuwe goudmijn in het Merian-gebied, in het oosten van Suriname, opzetten en exploiteren onder de naam Surgold. Surgold is een joint venture tussen Newmont en de Surinaamse overheid. De mijn moet eind 2016 operationeel zijn. Voor de aanleg van de mijn moeten de wegen verbeterd worden. Surgold verwacht 2.500 mensen aan werk te helpen tijdens de projectontwikkeling en uiteindelijk 1.300 in vast dienstverband bij het bedrijf. Het exploitatiegebied van het Merian-project behelst een half miljoen hectare. De multinational verwacht dat de mijn in elf jaar uitgeput is.
Burgers kunnen meedoen middels obligaties
“Na de nodige afwegingen is besloten dat niet de Staat maar Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. zal participeren in dit project”, laat de regering in een bekendmaking weten. “Het Merian Goudproject is door Staatsolie beoordeeld en er is vastgesteld dat deze participatie voor Staatsolie een heel goede financiële belegging is en dat hiermee de groeipotentie en de USD-verdiencapaciteit op lange termijn verder vergroot zal worden. Het niet rechtstreeks participeren van de Staat Suriname in dit project heeft als voordeel dat zij geen additionele buitenlandse lening hoeft aan te gaan om de participatie te financieren. Voorts heeft de zij hierdoor een gegarandeerde inkomstenstroom uit de goudparticipatie, minimaal gelijk aan de royaltyinkomsten, welke bij de directe participatie aangewend zou worden voor de aflossing van de lening. Ook de inkomsten van de Staat worden minder gevoelig voor de goudprijs. Staatolie is voornemens ook de Surinaamse bevolking te laten bijdragen in de slotfinanciering van de investering in het Merian Goudproject. Dit kan via een tweede emissie van Staatsolie-obligatie die gepland staat voor de eerste helft van 2015”, aldus de verklaring.