Aanpak van de woningnood blijft een van de belangrijkste doelen van deze regering. Dit stelt het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in verband met wereld Habitat dag, vandaag 6 oktober. Jaarlijks op de eerste maandag van de maand oktober wordt door de VN, Wereld Habitat Dag herdacht . Elk jaar krijgt Wereld Habitat Dag een nieuw thema dat door de Verenigde Naties gekozen wordt op basis van actuele thema’s dat aan de Habitat Agenda relevant zijn.
Deze thema’s zijn vaak het bevorderen van een van de VN-Habitat aandachtsgebieden zoals: huisvesting en sociale voorzieningen; veilige en gezonde leefomgeving voor iedereen – met bijzondere aandacht voor kinderen, jongeren, vrouwen, senioren en mensen met een beperking; betaalbaar en duurzaam vervoer en energie; veilig en schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen; gezonde luchtkwaliteit; het scheppen van werkgelegenheid; betere stadsplanning; verbeteren van sloppenwijken en een goed afvalverwerking.Het thema voor dit jaar is “voices from the slums” vertaald “stemmen uit de sloppenwijken”. Het doel is om het bewustzijn te verhogen t.a.v. de leefomstandigheden van mensen in sommige gebieden met gebrekkige huisvesting en die overvol bewoond zijn, slechte of geen water en sanitaire voorzieningen hebben, afwezigheid van adequate afvalverwerking. De dag is ook bedoeld om de wereld te herinneren aan de verantwoordelijkheid voor de toekomst van het menselijk habitat. Grote inspanningen dienen te worden geleverd om sloppenwijken over de hele wereld te verbeteren waardoor de levens van de mensen die er wonen ook kan worden verbeterd.
Alhoewel wij in Suriname als zodanig geen sloppenwijken kennen kan worden geconstateerd dat er gebieden te vinden zijn waar de boven aangehaalde zaken zoals gebrekkige huisvesting etc. aanwezig zijn. Aanpak van de woningnood is een van de belangrijkste doelen van deze regering. Voorbereid en in uitvoering is een landelijk woningbouw programma. Verder zijn er verschillende zaken aangepakt door de regering ter verbetering, waarborg van het woongenot van bewoners. Aangehaald kan worden de aanpak van gronduitgifte waarbij personen formele grondpapieren hebben verkregen waardoor zij ook de nodige financiële faciliteiten die door de overheid zijn gecreëerd, leningen kunnen aangaan om hun woning te verbeteren. Ook t.a.v. het occupatie vraagstuk zijn er oplossingen gebracht die verbetering van de mensen hun huisvesting te weeg kunnen brengen, waarbij o.a. de noodzakelijke nutsvoorzieningen aangesloten kunnen worden.Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft ook een eigen specifieke verantwoordelijkheid in het beleid betreffende de huisvesting. In dat kader kan melding worden gemaakt van een tweetal belangrijke beleidsmaatregelen, t.w. het Low Income Shelter Program en Bouwsubsidie. Deze beide beleidsmaatregelen reflecteren vooral op de behoefte van lage inkomens groepen in de samenleving en die geen toegang hebben tot de traditionele financiering faciliteiten. Door deze voorzieningen wordt deze groep de mogelijkheid geboden ook hun woongenot te verhogen.