Het feit dat president Desi Bouterse bij zijn jaarrede aangeeft dat de huidige regering bij de overname in augustus 2010 slechts een inzaai van 22.000 hectare rijst had aangetroffen, is een grove vorm van misleiding. Dit zegt Dayanand Dwarka, voorzitter van de Agrarische Raad van de VHP, in gesprek met Dagblad Suriname. Tijdens de vorige regeerperiode is volgens Dwarka jaarlijks gemiddeld 55.000 hectare rijst ingezaaid. Bouterse zei eerder dat hij een verdrievoudiging verwacht van de rijstproductie. “De kleinlandbouw draagt al in ruime mate bij tot de rijstproductie. Dit zit vaak al op negentig procent van de inzaai. Een hogere inzaai zal moeten komen van de grootlandbouw in Nickerie en uit andere gebieden zoals Coronie en Saramacca. De verwachting voor 2015 is dat 60.000 hectare ingezaaid zal worden.” Dwarka zegt dat over het algemeen gesproken moet worden over twee seizoenen per jaar, namelijk de grote seizoen en het kleine seizoen. De voorjaarsoogst wordt in de droge periode ingezaaid, wat betekent dat in deze periode normaliter minder zal worden ingezaaid, dan in de natte periode. De natte periode is in april of mei 2015. Dit is waarom rijstboeren altijd uitgaan van een gemiddelde. De 22.000 hectare waarover het staatshoofd het heeft, is volgens de VHP`er het kleine seizoen van 2010. Bouterse heeft volgens hem de indruk willen wekken alsof er slechts 22.000 hectare in dat jaar was ingezaaid. Het hoogste cijfer dat tijdens deze regeerperiode is gehaald, is slechts 30.000 hectare. ‘Dat is ook geen geweldig groot verschil’, benadrukt Dwarka.
De huidige president heeft bij zijn verkiezingscampagne in 2010, als voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), het Surinaamse volk voorgehouden dat het beplante areaal en de padieproductie in het district Nickerie binnen een jaar opgevoerd zou worden. Er zou een beleid ontwikkeld worden om het productieareaal op te voeren naar 100.000 ha. In het begin was ook aangegeven dat de government take op brandstof, althans de input, voor de agrarische sector zou worden afgeschaft. Vandaar dat de Nickerianen in 2010 ook massaal op de NDP hebben gestemd. Als Dwarka de balans na vier jaren regering Bouterse-Ameerali opmaakt, blijkt dat niets daarvan is gebleken. Ook het maken van Suriname tot voedselschuur van de regio is een loze kreet geweest. De voorzitter van de Agrarische Raad zegt dat het staatshoofd hem de contouren moet wijzen op basis waarvan wij kunnen geloven dat wij inderdaad op weg zijn om inderdaad een voedselschuur te worden.
Pas na vier jaren heeft Bouterse één concrete daad verricht naar de rijstsector. Volgens Dwarka is dat het verstrekken van subsidie aan de padieboeren, nadat er zoveel tamtam werd gemaakt. De boeren hebben zelf de aanvallen met pepper spray moeten doorstaan. De regering heeft vanaf haar aantreden de indruk gewekt alsof de Petrocaribe-deal zaligmakend zou zijn voor Suriname en de rijstboeren. Zo is een maand geleden de president samen met zijn delegatie naar Venezuela geweest om de rijstdeal met Venezuela te sluiten. Er is een overeenkomst getekend voor de levering van 32.000 ton droge padie en 80.000 ton witte rijst op jaarbasis. Volgens Dwarka behelst dat de gehele oogst van Suriname. Opmerkelijk is dat de prijs die Suriname heeft voorgesteld in principe administratief is overgenomen door Venezuela, terwijl andere zaken nog afgewikkeld moeten worden. Ondertussen zijn wij een maand verder en de boeren zijn nog steeds aan het wachten op de werkelijke prijs waarop de padie verkocht zal worden. Dwarka gelooft er niet in dat Venezuela, die zelf in een crisis zit, ‘Sinterklaas zal spelen door onze rijst en padie duurder op te kopen’. ‘Dit is gewoon misleiding en voor-de-gek-houderij’, aldus Dwarka.
FR