Amzad Abdoel, voorzitter van de departementale commissie voor Financiën in DNA, zegt naar aanleiding van een eerder in de krant verschenen artikel, dat hij altijd erop heeft toegezien dat de Wet op Staatschuld niet wordt overtreden. De regering voert volgens hem momenteel een beleid om niet te lenen voor consumptiedoeleinden. De commissie heeft destijds gevraagd dat er uitsluitend wordt geleend voor kapitaaluitgaven oftewel investeringen. Ook worden er uitsluitend ‘zachte’ leningen aangegaan. “Echter wil ik wel benadrukken dat er niet geleend wordt voor consumptieve doeleinden. Er wordt wel, zoals door DNA-leden gevraagd, een switch gemaakt om kapitaaluitgaven niet meer via de lopende ontvangsten te financieren, maar met zachte leningen. Dit, omdat deze uitgaven een spin-offeffect hebben en zichzelf terugbetalen’, zegt Abdoel. Suriname zou tot de landen in het Caribisch gebied behoren met de laagste staatsschulden. “Suriname doet het heel goed en heeft nog een leenruimte van SRD 5 miljard”, zegt de econoom.
De laatste cijfers geven een daling en geen stijging van de staatsschuld aan. “Volgens de laatste informatie die wij hebben, was de binnenlandse schuld door rationalisatie van de overheidsrekeningen bij de CBvS flink gedaald. Door middel van het combineren van de rekeningen van de Staat is een groot deel van de ‘debetstanden’ weggewerkt met als gevolg dat er uiteraard geen ‘debetrente’ wordt opgeboekt of veel minder betaald. In 2013 was alleen aan debetrente SRD 88 miljoen betaald. Ingaande februari 2014 is dit teruggebracht tot 0. Deze maatregel heeft volgens het Bureau Staatsschuld als resultaat gehad dat de binnenlandse staatsschuld van SRD 2.8 miljard is teruggebracht naar SRD 1.5 miljard.”
De parlementarier betwijfelt de stelling dat er nu weer een stijging in de binnenlandse staatsschuld is, maar geeft aan de nieuwe statistieken eerst te moeten bekijken om hier een sluitend antwoord op te kunnen geven. “Natuurlijk kan gezegd worden dat de staatsschuld dynamisch is en verandert, maar zolang de Wet op Staatsschuld niet wordt overtreden, is er geen vuiltje aan de lucht.” De totale staatsschuld ligt nu in de buurt van SRD 4.8 miljard welke neerkomt op ongeveer 29% van het bbp. Ten slotte verduidelijkt Abdoel dat speculaties omtrent het eventueel devalueren van de Surinaamse munt in geval de overheid haar binnenlandse schuld niet zou kunnen betalen, ten onrechte zijn. “Er is daar helemaal geen sprake van, omdat er geen reden voor devaluatie is. Suriname heeft een stabiel monetair beleid. Onze vooruitzichten zijn juist heel goed, onder meer vanwege de productie van Staatsolie die voor enorme besparingen zorgt en de New Mont-deal”, aldus Abdoel.